Levensbedreigende ventrikeltachycardie bij flecaïnidebehandeling voor symptomatisch boezemfibrilleren bij structureel cardiaal lijden

Klinische praktijk
M. Rienstra
A.C.P. Wiesfeld
D.J. van Veldhuisen
I.C. van Gelder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1027-31
Abstract

Samenvatting

Een 37-jarige man met symptomatisch acuut boezemfibrilleren en met een laag voltage op het elektrocardiogram werd behandeld met flecaïnide intraveneus. In plaats van een sinusritme ontstond er een breedcomplextachycardie, waarschijnlijk een ventriculaire tachycardie. Na een elektrische cardioversie herstelde patiënt. Bij patiënten met symptomatisch boezemfibrilleren dat korter dan 48 h bestaat, is chemische cardioversie met een klasse IC-antiarrhythmicum (flecaïnide, propafenon) de therapie van eerste keuze. Tijdens behandeling met deze middelen kunnen echter bij patiënten met structureel cardiaal lijden kamertachycardieën ontstaan. Een laag voltage op het elektrocardiogram is een aanwijzing voor een beschadigde linker hartkamer. In zo’n geval is elektrische cardioversie een betere optie.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1027-31

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Thoraxcentrum, afd. Cardiologie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Hr.M.Rienstra, assistent-geneeskundige; mw.dr.A.C.P.Wiesfeld, hr.prof.dr.D.J.van Veldhuisen en mw.dr.I.C.van Gelder, cardiologen.

Contact mw.dr.I.C.van Gelder (i.c.van.gelder@thorax.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties