Leestip: van kaft tot kaft

Yvo Smulders
Yvo Smulders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:B1644
Download PDF

artikel

Tuurlijk is er soms een NTvG waarin wat stukken staan die u als lezer achteloos overslaat. Deze week is dat lastiger, vrees ik. Ik zou maar een flinke pot koffie zetten en de tijd nemen: iedere denkbare motivatie om een abonnement te hebben wordt bevredigd.

Om uw basiskennis bij te houden hebben we bijvoorbeeld twee artikelen over bacteriurie (D4435, D4554). Wonderlijk overigens dat daar in een tijd van 7e-lijnsimmunotherapie voor kanker nog verwarring over kan bestaan. Over prioriteiten gesproken…

U leest ons wellicht ook om geen diagnoses te missen. Blader dan naar D3941 en leer waar u bij iedere patiënt met aanvalsgewijze buikpijn toch even aan moet denken.

‘Geen schade doen’ staat meestal ook hoog in onze motivatielijstjes. Lees dan D3816 en herpak uw scherpte als u iemand met een ernstige hyponatriëmie ziet.

Waarom heeft u uw abonnement verder nog? O ja, om af en toe iets te lezen wat u misschien weinig aangaat, maar waar u vragen over kan krijgen van de buren. Zoals: ‘Pietje is allergisch maar houdt zo van huisdieren. Helpt een kale poes?’ Na het lezen van D4298 weet u ook daarop het antwoord.

Wilt u beter snappen hoe de zorg gefinancierd wordt maar kunt u de filibusters die daarover doorgaans geschreven worden gewoon niet doorkomen, dan moet u ook het kraakheldere D4624 even lezen.

Methodologisch benul ontwikkelen is een ook een fijn effect van het lezen van een algemeen tijdschrift. Door die ogen kunt u kijken naar D4513 en D3949. Voor determinanten die samenhangen met voeding of andere leefstijlaspecten kun je nooit volledig corrigeren. Vitamine D hangt samen met beide en de vele miljoenen die we aan RCT’s hebben uitgegeven waren, met wat meer benul beschouwd, misschien wel zonde van het geld.

Koffie op en achterkaft bereikt? Dan kunt u nu andere dingen gaan doen. Wandelen of zo…

Auteursinformatie

y.smulders@ntvg.nl

Contact (y.smulders@ntvg.nl)

Ook interessant

Reacties