Leefstijlcoach niet effectief bij familiaire hypercholesterolemie

Leefstijlcoach niet effectief bij familiaire hypercholesterolemie
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1417

Bij mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH) leiden op maat gesneden leefstijladviezen en persoonlijke coaching niet tot betere bloedwaarden. Dat concluderen Karen Broekhuizen en collega’s van het VUmc uit de PRO-FIT-studie. Een deel van de resultaten van deze studie naar het effect van leefstijlcoaching bij FH-patiënten verscheen in BMC Research Notes (2012;5:181).

Voor het onderzoek werden 340 mensen met FH verdeeld in 2 groepen. Een van beide groepen doorliep een programma met de bedoeling om het ziekte-inzicht te vergroten en een gezondere leefstijl aan te nemen. Daarvoor kregen de deelnemers om te beginnen individuele leefstijladviezen na het doorlopen van een onlineprogramma. Een maand later volgde een motiverend gesprek met een leefstijlcoach, die in de 9 maanden daarop nog enkele malen telefonisch contact opnam. Na 12 maanden bekeken de onderzoekers of de interventie had geleid tot een verbetering van bloedwaarden zoals ldl- en hdl-cholesterol, en maten zoals BMI en middelomtrek.

Na het jaar vonden de onderzoekers geen significant verschil in de gemeten cardiovasculaire risicofactoren tussen de groepen. Wel was in zowel de controlegroep (n = 105) als in de interventiegroep (n = 128) het ldl-cholesterol licht gedaald. De bevindingen uit PRO-FIT op het gebied van de therapietrouw, lichamelijke beweging, roken en dieet moeten nog gepubliceerd worden.

Broekhuizen en collega’s melden dat het onderzoek niet duidelijk maakt of kleine verbeteringen van de cardiovasculaire risicofactoren een gevolg waren van leefstijlveranderingen. Of het cumulatieve effect van dit soort kleine verbeteringen op de lange termijn leidt tot een vermindering van het risico op hart- en vaatziekte bij patiënten met familiaire hypercholesterolemie moet volgens hen verder worden uitgezocht.

(Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Gerelateerde artikelen

Reacties