Latente tuberculose-infectie na coschap in India

Klinische praktijk
Beatrijs B.N. Hoorweg
Arjan R. Jansz
Roland H.H. van Balkom
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3000
Abstract

Na terugkomst van een coschap in een land waar tuberculose hoog-endemisch is het van belang dat tbc-screening plaatsvindt. Hiervoor zijn de tuberculinehuidtest (mantouxtest) en ‘interferon-γ release assays’ (IGRA’s) beschikbaar. Wij beschrijven een 23-jarige vrouw die preventief werd behandeld met een tuberculostaticum vanwege een latente tuberculose-infectie (LTBI) nadat zij voor een coschap in India had verbleven.

Samenvatting

Achtergrond

Na terugkomst van een verblijf in een land waar tuberculose hoog-endemisch is, bijvoorbeeld in het kader van een coschap, vindt tbc-screening plaats. Hiervoor zijn de tuberculinehuidtest (mantouxtest) en ‘interferon-γ release assays’ beschikbaar.

Casus

Wij beschrijven een 23-jarige vrouw die preventief werd behandeld met een tuberculostaticum vanwege een latente tuberculose-infectie (LTBI) nadat zij voor een coschap in India had verbleven. Deze behandeling werd voortijdig afgebroken in verband met verhoogde transaminasenwaarden (ALAT en ASAT) en fysieke bijwerkingen die een negatieve impact hadden op haar algemeen welzijn en op haar functioneren tijdens coschappen.

Conclusie

Vaak is langdurige preventieve behandeling geïndiceerd bij gezondheidsmedewerkers met een LTBI. Deze behandeling kan echter negatieve bijwerkingen geven.

Auteursinformatie

Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Eindhoven. Afd. Chirurgie: B.B.N. Hoorweg, MSc, coassistent (thans: anios SEH/IC, St. Anna Ziekenhuis, Geldrop). Afd. Medische Microbiologie: drs. A.R. Jansz, arts-microbioloog. Afd. Longgeneeskunde: dr. R.H.H. van Balkom, longarts.

Contact B.B.N. Hoorweg (b.hoorweg@st-anna.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Beatrijs B.N. Hoorweg ICMJE-formulier
Arjan R. Jansz ICMJE-formulier
Roland H.H. van Balkom ICMJE-formulier
Studeren in het buitenland
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties