Latente tuberculose-infectie na coschap in India

Casuïstiek
25-09-2018
Beatrijs B.N. Hoorweg, Arjan R. Jansz en Roland H.H. van Balkom

Na terugkomst van een coschap in een land waar tuberculose hoog-endemisch is het van belang dat tbc-screening plaatsvindt. Hiervoor zijn de tuberculinehuidtest (mantouxtest) en ‘interferon-γ release assays’ (IGRA’s) beschikbaar. Wij beschrijven een 23-jarige vrouw die preventief werd behandeld met een tuberculostaticum vanwege een latente tuberculose-infectie (LTBI) nadat zij voor een coschap in India had verbleven.

Samenvatting

Achtergrond

Na terugkomst van een verblijf in een land waar tuberculose hoog-endemisch is, bijvoorbeeld in het kader van een coschap, vindt tbc-screening plaats. Hiervoor zijn de tuberculinehuidtest (mantouxtest) en ‘interferon-γ release assays’ beschikbaar.

Casus

Wij beschrijven een 23-jarige vrouw die preventief werd behandeld met een tuberculostaticum vanwege een latente tuberculose-infectie (LTBI) nadat zij voor een coschap in India had verbleven. Deze behandeling werd voortijdig afgebroken in verband met verhoogde transaminasenwaarden (ALAT en ASAT) en fysieke bijwerkingen die een negatieve impact hadden op haar algemeen welzijn en op haar functioneren tijdens coschappen.

Conclusie

Vaak is langdurige preventieve behandeling geïndiceerd bij gezondheidsmedewerkers met een LTBI. Deze behandeling kan echter negatieve bijwerkingen geven.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing