Lange vliegreizen en het risico op veneuze trombose

Opinie
M. Levi
R.A. Kraaijenhagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:292-4
Abstract

Sinds het optreden van een fatale longembolie bij een 28-jarige vrouw, nadat zij in Londen was uitgestapt uit het vliegtuig na een vlucht vanuit Sidney, is er in de diverse media grote belangstelling voor het risico op veneuze trombo-embolie bij luchtreizen.1 Het bericht dat (groepen) passagiers een aantal luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk hebben gesteld voor het optreden van een trombo-embolie na hun vliegreis, heeft deze aandacht alleen maar doen toenemen.

De eerste publicatie over het optreden van een veneuze trombose in aansluiting aan een vliegreis dateert uit 1954. De Bostonse vaatchirurg John Homans rapporteerde over een 54-jarige arts bij wie zich na een 14 uur durende vliegreis een trombosebeen ontwikkelde.2 Een aantal jaren eerder was reeds gewezen op de sterk verhoogde incidentie van fatale longembolieën tijdens de luchtaanvallen op Londen in de Tweede Wereldoorlog, bij mensen die soms urenlang vrijwel bewegingloos in krappe schuilkelders hadden doorgebracht.3 In de literatuur…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Vasculaire Geneeskunde, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Prof.dr.M.Levi, internist; dr.R.A.Kraaijenhagen, assistent-geneeskundige in opleiding tot internist.

Contact prof.dr.M.Levi (m.m.levi@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties