Lagere sterfte binnen 30 dagen na operatie bij statinegebruikers

Nieuws
Frank L.J. Visseren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1550

Waarom dit onderzoek?

Statines behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Uit grote gerandomiseerde trials bij verschillende groepen patiënten blijkt dat statines het optreden van hart- en vaatziekten en de totale sterfte verlagen. Gebruik van een statine in de perioperatieve periode blijkt gepaard te gaan met een lager risico…

Auteursinformatie

Contact (f.l.j.visseren@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Quoot: "Op basis van de resultaten van deze studie kan worden geadviseerd om een statine ... te blijven gebruiken als een patiënt vóór de operatie al een statine gebruikte. Beginnen met een statine ... kan op basis van deze observationele studie niet worden geadviseerd. Eerst zal het effect ... moeten worden aangetoond. Ondanks geavanceerde analysetechnieken ... blijft namelijk altijd de kans aanwezig dat niet voor alle selectiebias afdoende is gecorrigeerd. Statinegebruikers zijn nu eenmaal anders dan mensen die geen statine gebruiken."

Zeer correcte voorbehouden, maar daarmee dekt de kop van dit artikel de lading niet, integendeel: het is suggestief en zet 'snelle lezers' op het verkeerde been en bevestigt 'statine aanhangers' in hun misconceptie.

Het zou fijn zijn als de schrijver van dit artikel verder zou kijken dan z'n neus lang is, als hij zich niet op slechts één studie zou baseren. Neem een voorbeeld aan de artsen van The NNT; ga naar www.thennt.com en geef bij zoeken 'statins' in. Dáár ziet u hoeveel levens er (obv meerdere onderzoeken, en gewogen naar waarde) werkelijk aantoonbaar gered worden door het voorschrijven cq slikken van statines: vrijwel géén. Wel doen ze veel 'harm', die cholesterolverlagers... Houdt dit nou nooit op?