Koorts en een kuitabces door geïnfecteerde aortaprothese

Klinische praktijk
Eva A.K. van Delft
Renske Konings
Maarten Truijers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D3996
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Vanwege de aspecifieke symptomen is een geïnfecteerde aortaprothese vaak lastig te herkennen. De aandoening kent een hoge morbiditeit en mortaliteit en chirurgische reconstructie is vrijwel altijd noodzakelijk.

Casus

Een 52-jarige patiënte met in de voorgeschiedenis een aorta-bifemorale bypass, werd opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts en pijn als gevolg van een abces in de rechter kuit. Ondanks adequate drainage van het abces persisteerde de koorts en bleven de infectieparameters hoog. Om de oorzaak van de infectie te achterhalen werd een CT-scan van thorax en abdomen gemaakt. Deze scan liet retroperitoneaal vrij lucht zien. Bij gastroduodenoscopie werd de aorta-bifemorale prothese, die 10 jaar eerder was geplaatst, in het lumen van het duodenum gezien.

Conclusie

Wanneer er sprake is van een geïnfecteerde aortaprothese en de klinische conditie van de patiënt het toelaat, moet resectie van de aortaprothese en in situ reconstructie van de aorta, eventueel met een autoloog veneus transplantaat, overwogen worden.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, Amsterdam. Afd. Chirurgie: drs. E.A.K. van Delft, anios chirurgie (thans: aios chirurgie, Spaarne Gasthuis, Haarlem); drs. R. Konings, aios chirurgie (thans: fellow vaatchirurgie, afd. Vaatchirurgie, OLVG, Amsterdam). Afd. Vaatchirurgie: dr. M. Truijers, vaatchirurg.

Contact E.A.K. van Delft (e.vandelft@vumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Eva A.K. van Delft ICMJE-formulier
Renske Konings ICMJE-formulier
Maarten Truijers ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties