Koorts en een kuitabces door geïnfecteerde aortaprothese

Casuïstiek
27-01-2020
Eva A.K. van Delft, Renske Konings en Maarten Truijers

Samenvatting

Achtergrond

Vanwege de aspecifieke symptomen is een geïnfecteerde aortaprothese vaak lastig te herkennen. De aandoening kent een hoge morbiditeit en mortaliteit en chirurgische reconstructie is vrijwel altijd noodzakelijk.

Casus

Een 52-jarige patiënte met in de voorgeschiedenis een aorta-bifemorale bypass, werd opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts en pijn als gevolg van een abces in de rechter kuit. Ondanks adequate drainage van het abces persisteerde de koorts en bleven de infectieparameters hoog. Om de oorzaak van de infectie te achterhalen werd een CT-scan van thorax en abdomen gemaakt. Deze scan liet retroperitoneaal vrij lucht zien. Bij gastroduodenoscopie werd de aorta-bifemorale prothese, die 10 jaar eerder was geplaatst, in het lumen van het duodenum gezien.

Conclusie

Wanneer er sprake is van een geïnfecteerde aortaprothese en de klinische conditie van de patiënt het toelaat, moet resectie van de aortaprothese en in situ reconstructie van de aorta, eventueel met een autoloog veneus transplantaat, overwogen worden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing