Kocher en de krop

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4756
Abstract

Bij de naam ‘Kocher’ denkt iedere arts of verpleegkundige meteen aan de bekende klem met een geribbelde bek en een getand uiteinde. Het was niet meer dan een variant op bestaande instrumenten;1 Emil Theodor Kocher – de eerste doopnaam liet hij later vallen – wijdt er zelf maar een paar regels aan in latere drukken van zijn ‘Chirurgische Operationslehre’.2 Kochers faam berust vooral op zijn gaven als operateur.3

Kocher wordt in 1841 geboren in Bern, waar hij zijn leven lang zal blijven wonen en werken (figuur 1). Zijn vader is een hardwerkende ingenieur. Op zijn 17e jaar gaat Kocher geneeskunde studeren. Eenmaal arts en gepromoveerd, bezoekt hij chirurgische klinieken in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Groot-Brittannië. Vanaf 1866 is hij assistent in de chirurgische universiteitskliniek te Bern. In 1872 komt de hoogleraarspost vrij en benoemen curatoren de 31-jarige Kocher, al wil de faculteit liever een buitenlander, zoals gebruikelijk…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek, drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: J.P.Gijselhart heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 27 maart 2012

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties