Klinisch denken en beslissen in de praktijk. Een patiënt met kortademigheid en hyponatriëmie

Klinische praktijk
L.J. Top
R.O.B. Gans
J.G. Zijlstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2037-42
Abstract

Opzet van dit artikel

– De ziektegeschiedenis wordt beschreven zoals die zich in de praktijk heeft voorgedaan. Daarbij is het commentaar van ervaren clinici, die niet betrokken waren bij de behandeling van de patiënt, onveranderd weergegeven. Het gaat om de didactische waarde van de praktijksituatie.

ziektegeschiedenis

Patiënt A, een 61-jarige man met een blanco medische voorgeschiedenis, bezocht de huisarts vanwege kortademigheid. Sinds enkele weken was hij toenemend kortademig geworden, aanvankelijk bij inspanning en later ook in rust. Hierbij had hij geen koorts en hoestte hij niet. De huisarts had patiënt een prednisolon- en doxycyclinekuur voorgeschreven en toen de klachten hiermee niet verbeterden, werd deze medicatie omgezet in amoxicilline-clavulaanzuur. Ondanks de ingestelde therapie nam de kortademigheid toe en daarom werd patiënt verwezen naar de longarts in een ander ziekenhuis. Hier kwam bij laboratoriumonderzoek een ernstige hyponatriëmie naar voren, waarop patiënt wegens plaatsgebrek op de intensive care (IC) in het eigen ziekenhuis…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Mw.L.J.Top, assistent-geneeskundige; hr.prof.dr.R.O.B.Gans en hr.dr.ing.J.G.Zijlstra, internisten.

Contact hr.dr.ing.J.G.Zijlstra (j.g.zijlstra@int.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

J.C.
Molenaar

Rotterdam, september 2005,

Het aardigste van het artikel van Top et al. (2005:2037-42) was voor mij de herinnering aan een college over dit onderwerp begin jaren vijftig van de vorige eeuw van wijlen prof.dr.G.A.Lindeboom. In het Tijdschrift vond ik diens oorspronkelijk stuk ‘Hyponatriaemie bij decompensatio cordis’1 dat, waarschijnlijk op een gedateerde wijze, toch dezelfde diagnostische en therapeutische dilemma’s bespreekt als Top et al. dat doen.

Een verwijzing naar dit oorspronkelijk stuk uit 1954 en een korte aanduiding van het verschil met toen en van de vooruitgang die tussen toen en nu is gemaakt, zouden hun artikel misschien nog aantrekkelijker hebben kunnen maken.

J.C. Molenaar
Literatuur
  1. Lindeboom GA. Hyponatriaemie bij decompensatio cordis. [LITREF JAARGANG="1954" PAGINA="3206-17"]Ned Tijdschr Geneeskd. 1954;98:3206-17.[/LITREF]