Klinisch denken en beslissen in de praktijk. Een depressieve buitenlandse vrouw met klachten van malaise

Klinische praktijk
W. Hart
P.H.Th.J. Slee
H.G. Schipper
R.P. Koopmans
P.A. Kager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:771-6
Abstract

Opzet van dit artikel

De ziektegeschiedenis wordt beschreven zoals die zich in de praktijk heeft voorgedaan. Daarbij is het commentaar van clinici, die niet betrokken waren bij de behandeling van patiënt, onveranderd weergegeven. Het gaat om de didactische waarde van de praktijksituatie.

ziektegeschiedenis

Patiënt A, een 27-jarige Angolese vrouw, bezocht enkele malen de huisarts wegens malaise. Koorts had zij niet. Laboratoriumonderzoek toonde een normocytaire anemie. Zij was geboren en getogen in Noord-Angola, de laatste jaren woonde zij in de hoofdstad Luanda, maar sinds bijna 2 jaar verbleef zij in een asielzoekerscentrum in Nederland. Over haar medische voorgeschiedenis waren geen gegevens bekend. Zij gebruikte geen geneesmiddelen.

De huisarts kon geen diagnose stellen. Na enkele maanden kreeg patiënte pijn in de flanken, vooral in de rechter flank; zij was rillerig en voelde zich zieker. Mede omdat zij enkele malen was flauwgevallen en krampen in de handen had gekregen, liet de huisarts haar…

Auteursinformatie

Hr.dr.W.Hart, internist, Amsterdam.

Sint Antonius Ziekenhuis, afd. Inwendige Ziekten, Nieuwegein.

Hr.dr.P.H.Th.J.Slee, internist.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en Aids: hr.dr.H.G.Schipper en hr.prof.dr.P.A.Kager, internisten.

Afd. Inwendige Geneeskunde: hr.dr.R.P.Koopmans, internist.

Contact hr.prof.dr.P.A.Kager (p.a.kager@amc.uva.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Rotterdam, juni 2004,

De casus van collega's Hart et al. (2004:771-6) is zeer instructief en onderstreept het belang van het lege artis uitvoeren van het diagnostisch plan. Helaas bevat het artikel een storende onjuistheid met betrekking tot de differentiaaldiagnose van de MRI-afwijkingen. Op bl. 774 spreekt de neuroloog over progressieve multifocale leuko-encefalopathie, met als verwekker het Jamestown Canyon-virus. De beschrijving wijst echter op het JC-virus. De verwarring, die wel vaker optreedt, wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt, doordat zowel het JC-virus als het Jamestown Canyon-virus wordt afgekort tot ‘JCV’.

Het JC-virus is een polyomavirus, lid van de familie Papovaviridae,1 en op basis van seroprevalentiestudies kan worden gesteld dat 60-80% van de wereldbevolking asymptomatisch drager is van dit virus. Bij verminderde werking van het immuunsysteem (bijvoorbeeld bij HIV-infecties en langdurig gebruik van immunosuppressieve medicatie) kan het JC-virus reactiveren en het ziektebeeld van de progressieve multifocale leuko-encefalopathie ontstaan. Het virus dankt zijn naam aan de initialen van de eerste patiënt bij wie het in 1971 is geisoleerd. De volledige naam van deze patiënt is onbekend.

In tegenstelling tot het JC-virus is het Jamestown Canyon-virus een RNA-virus, lid van de familie Bunyaviridae.2 Dit virus komt voor in Noord-Amerika, wordt overgedragen door muggen en veroorzaakt een lichte, koortsende ziekte en in zeldzame gevallen een meningo-encefalitis.

C.W. Ang
A.C.T.M. Vossen
Literatuur
  1. Major EO. Human polyomavirus. In: Knipe DM, Howley PM, editors. Fields virology. 4th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2001.

  2. Nichol ST. Bunyaviruses. In: Knipe DM, Howley PM, editors. Fields virology. 4th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2001.

Collega's Ang en Vossen hebben gelijk. Veel auteurs gebruiken afkortingen zonder die te verklaren. Voor ingewijden zijn die afkortingen vaak vanzelfsprekend, maar voor andere lezers niet. Vandaar dat de redactie altijd op zoek gaat naar de betekenis daarvan. In dit geval heeft zij bij de bewerking voor het verkeerde virus gekozen en de auteurs hebben dat niet meer gecorrigeerd.

de Redactie