Klachten van lithiumintoxicatie bij een therapeutische spiegel

Klinische les
20-11-2019
Sharleen J. Roerdink, C.P.M. (Niels) Veth, Jeske van Pamelen, Jamie Manuputty en Sabine N. Swolfs

Dames en Heren,

Uitgebreide differentiaaldiagnostische overwegingen hebben er bij de patiënte in deze klinische les toe geleid dat een eenvoudige mogelijke oorzaak voor haar klachten niet direct werd weggenomen. Lithiumintoxicatie maakte deel uit van de differentiaaldiagnose, maar de lithiumspiegels waren niet-afwijkend. Aan de hand van deze casus willen we laten zien dat het belangrijk is om ook bij therapeutische spiegels een intoxicatie met lithium te overwegen.

Reacties (3)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Wim van der Pol
20-11-2019 18:23

chronisch lithiumgebruik

Het is de vraag of lithium geheel gestaakt moet worden. Gezien de ernstige symptomen van een intoxicatie kan het lichaam gevoelig zijn voor het ontbreken van lithium in het lichaam.

Wim van der Pol, apotyheker n.p.

Jan Taco te Gussinklo
21-11-2019 12:27

'Bedside' bepaling lithium

Gezien de multi-pathologie verwondert het niet dat patiente 'at risk' is voor het ontstaan van een intoxicatie. De auteurs zijn zich dat kennelijk bewust. Misschien dat dit risico in een trendlijn al eerder tot uitdrukking zou zijn gekomen? Tussentijdse 'bedside' bepalingen zouden misschien voordien, maar ook na het staken een bijdrage hebben kunnen leveren. Ik refereer aan een mooi initiatief destijds waarbij ik betrokken was: Lithium meter

Jan Taco te Gussinklo, publicist / internist n.p.

 

Frits Oostervink
22-11-2019 08:58

Overweeg bij twijfel een dag te stoppen met lithium

Goed artikel over belangrijk onderwerp dat niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht kan worden. Indruk op basis van dertig jaar werken met ouderen (>60 jaar) die lithium gebruiken: dysartrie (slurren met de tong) en gevoel van elektrische spierschokjes (naar vragen!) komen niet zelden voor als eerste verschijnselen. Overweeg bij twijfel over rol lithium zo nodig een dag de dosis te stoppen (nood breekt wet) en met lagere dosis verder te gaan tot effect duidelijk wordt. Tegelijkertijd kan voldoende zout en drinken zoals bouillon, eitje en of tomaatje met zout, het uit de hand lopen van onderzoek, behandeling, opnameduur en narigheid voor de patiënt en familie voorkomen. 

Frits Oostervink, ouderenpsychiater