Kinderen met tv op slaapkamer vaker te dik

Kinderen met tv op slaapkamer vaker te dik
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1565

Kinderen met een televisie in hun slaapkamer zijn vaker te zwaar dan kinderen die geen tv op hun kamer hebben. Dat komt deels omdat kinderen met een tv op hun slaapkamer ook meer televisiekijken. Dat schrijven Adrian Cameron van Deakin University (Melbourne, Australië) en EMGO+ (VUmc) en medeauteurs in Pediatric Obesity (2012; epub 13 december). Hoeveelheid slaap en beweging en frisdrankconsumptie speelden geen rol in de relatie tussen lichaamsgewicht en een tv in de slaapkamer.

‘Een tv in de slaapkamer is geassocieerd met obesitas,’ aldus de auteurs, maar over het hoe en waarom is weinig bekend. Daarom bestudeerden Cameron et al. ruim 7200 jongens en meisjes van 10-12 jaar oud uit 7 Europese landen. Bijna 40% van de kinderen had een televisie in de slaapkamer. De Hongaarse jeugd spande de kroon met 65%; van de Nederlandse kinderen had 44% een eigen tv. In België, Slovenië en Spanje waren de minste tv’s in kinderkamers te vinden (ongeveer 28%). Jongens en meisjes keken respectievelijk 13,6 en 12,6 uur televisie per week en sliepen gemiddeld 9,2 uur per nacht. Over het algemeen keken kinderen met een televisie op hun kamer meer tv (14,5 vs. 12,1 uur per week) en waren zij vaker te zwaar of obees (26,9 vs. 21,2%). Kinderen met overgewicht keken gemiddeld 14 uur tv per week, kinderen met een gezond gewicht 12,7.

De relatie tussen een televisie in de slaapkamer en lichaamsgewicht werd gedeeltelijk bepaald door het aantal kijkuren. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat ‘het hogere aantal uren tv-kijken ten minste deels verantwoordelijk is voor overgewicht en obesitas’.

Over andere televisies in huis, het precieze aantal uren tv-kijken in de slaapkamer en snacken waren helaas geen gegevens beschikbaar.

Volgens Cameron moeten ouders hun kinderen aanmoedigen om minder tv te kijken, ‘om een toekomstige gewichtstoename en de inherente gevolgen hiervan te voorkomen’.

Gerelateerde artikelen

Reacties