Kinderen met koorts en gewrichtsklachten

Klinische praktijk
Lara Teheux
Bert Mulder
Epyng Hu
Gerben J. Truin
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4015
Abstract

Dames en Heren,

Septische artritis is een aandoening waarbij spoedige behandeling vereist is om gewrichtsdestructie en klinische verslechtering te voorkomen. Koorts en gewrichtsklachten kunnen echter ook uiting zijn van andere ziektebeelden. Het onderscheid daartussen is van essentieel belang voor de juiste therapiekeuze. Wij illustreren dit aan de hand van twee patiënten die vergelijkbare klachten hadden, veroorzaakt door verschillende verwekkers.

Patiënt A, een meisje van 17 maanden met een blanco voorgeschiedenis, werd vanwege koorts, roodheid en zwelling van de rechter knie door de huisarts naar ons ziekenhuis verwezen. De klachten waren dezelfde dag ontstaan en progressief van aard. Zij had een week eerder een bovensteluchtweginfectie doorgemaakt. In de familie kwamen geen reumatische aandoeningen voor.

Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een matig ziek, hangerig meisje met een lichaamstemperatuur van 39,1°C. De rechter knie was rood, warm en liet forse hydrops zien. Daarnaast had zij op de hoofdhuid en in het luiergebied een vesikel van lenticulaire grootte, waarbij de moeder aangaf dat er op het kinderdagverblijf waterpokken heerste.

Differentiaaldiagnostisch overwogen wij bacteriële artritis, postinfectieuze of reactieve artritis, acuut reuma en virale artritis. Het laboratoriumonderzoek liet lage waarden van de ontstekingsparameters zien (tabel 1). Hoewel dit een bacteriële artritis minder waarschijnlijk maakte, kozen wij – gezien de klinische presentatie met hoge koorts –…

Auteursinformatie

Contact Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen. Afd. Kindergeneeskunde: drs. L. Teheux, anios kindergeneeskunde (lara.teheux@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Lara Teheux ICMJE-formulier
Bert Mulder ICMJE-formulier
Epyng Hu ICMJE-formulier
Gerben J. Truin ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties