Kinderen met koorts en gewrichtsklachten

Klinische les
14-01-2020
Lara Teheux, Bert Mulder, Epyng Hu en Gerben J. Truin

Dames en Heren,

Septische artritis is een aandoening waarbij spoedige behandeling vereist is om gewrichtsdestructie en klinische verslechtering te voorkomen. Koorts en gewrichtsklachten kunnen echter ook uiting zijn van andere ziektebeelden. Het onderscheid daartussen is van essentieel belang voor de juiste therapiekeuze. Wij illustreren dit aan de hand van twee patiënten die vergelijkbare klachten hadden, veroorzaakt door verschillende verwekkers.

Patiënt A, een meisje van 17 maanden met een blanco voorgeschiedenis, werd vanwege koorts, roodheid en zwelling van de rechter knie door de huisarts naar ons ziekenhuis verwezen. De klachten waren dezelfde dag ontstaan en progressief van aard. Zij had een week eerder een bovensteluchtweginfectie doorgemaakt. In de familie kwamen geen reumatische aandoeningen voor.

Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een matig ziek, hangerig meisje met een lichaamstemperatuur van 39,1°C. De rechter knie was rood, warm en liet forse hydrops zien. Daarnaast had zij op de hoofdhuid en in het luiergebied een vesikel van lenticulaire grootte, waarbij de moeder aangaf dat er op het kinderdagverblijf waterpokken heerste.

Differentiaaldiagnostisch overwogen wij bacteriële artritis, postinfectieuze of reactieve artritis, acuut reuma en virale artritis. Het laboratoriumonderzoek liet lage waarden van de ontstekingsparameters zien (tabel 1). Hoewel dit een bacteriële artritis minder waarschijnlijk maakte, kozen wij – gezien de klinische presentatie met hoge koorts – voor een gewrichtspunctie en antibiotische ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing