Kenmerken van verpleeghuispatiënten bij eerste opname: leeftijd, geslacht en morbiditeit

Onderzoek
M.W. Ribbe
D.H.M. Frijters
J.Th. van Mens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2544-8
Abstract

Samenvatting

Inleiding

Jaarlijks worden 35.000 nieuwe patiënten in verpleeghuizen opgenomen. In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de kenmerken van deze patiënten.

Methode

De gegevens zijn verzameld met behulp van het landelijke Stichting Informatiecentrum voor de Gezondheidszorg Verpleeghuis Informatie Systeem (SIVIS). Dit is een patiëntgebonden registratie, waaraan meer dan 80 van de verpleeghuizen deelneemt.

Resultaten

Nieuw opgenomen verpleeghuispatiënten werden gekenmerkt door een hoge tot zeer hoge leeftijd (iets meer dan de helft was 80 jaar of ouder), door een sterke vertegenwoordiging van de vrouwen (tweemaal zoveel vrouwen als mannen) en door een morbiditeitspatroon met chronische en orthopedische aandoeningen.

Conclusie

Binnen de groep oudere patiënten vormden verpleeghuispatiënten een heterogene groep wat betreft plaats van herkomst, doel van opname en morbiditeit. Verpleeghuizen bieden aan deze patiënten revalidatie, langdurige behandeling en verpleging, en terminale zorg.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit, Vakgroep Huisarts- en Verpleeghuisgeneeskunde en Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO-Instituut), Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Prof.dr.M.W.Ribbe, verpleeghuisarts (tevens: verpleeghuis Het Zonnehuis, Amstelveen); dr.D.H.M.Frijters, bioloog-onderzoeker verpleeghuisgeneeskunde.

Stichting Informatiecentrum voor de Gezondheidszorg, Utrecht.

J.Th.van Mens.

Contact prof.dr.M.W.Ribbe

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties