Een proef op de som

Kan AI een NTvG-artikel schrijven?

Potlood met robot benen
Alex R. Schuurman
Michiel Schinkel
Sjoerd de Kreij
W. Joost Wiersinga
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7496
Abstract

Het zal u niet ontgaan zijn: de ontwikkelingen in het veld van de artificial intelligence (AI) gaan razendsnel. We kunnen AI zelfs volledige teksten laten genereren. Wat betekent dat voor de medisch-wetenschappelijke wereld? Kan AI een medisch artikel schrijven? Wij namen de proef op de som.

Samenvatting

In dit artikel beschrijven we het volledige proces, van eerste opzet tot deze laatste versie, dat ons AI-gegenereerde artikel ‘Zorgen rondom AI in de zorg’ bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft doorlopen. Daarnaast diepen we een aantal punten uit die bij het werk aan dit artikel naar voren kwamen, zoals het belang van transparantie en auteurschap. We eindigen met een aantal lessen die we geleerd hebben gedurende dit proces, en die als leidraad kunnen dienen voor een goed gebruik van AI bij het schrijven van medische artikelen.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Inwendige Geneeskunde, Amsterdam: drs. A.R. Schuurman, arts-onderzoeker; drs. M. Schinkel, arts-onderzoeker; prof.dr. W.J. Wiersinga, internist-infectioloog. Schrijven.AI, Amsterdam: S. de Kreij, AI-engineer.

Contact A.R. Schuurman (a.r.schuurman@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Sjoerd de Kreij is de oprichter van Schrijven.AI, het AI-instrument waarmee de tekst in de figuren van dit artikel is gegenereerd.

Auteur Belangenverstrengeling
Alex R. Schuurman ICMJE-formulier
Michiel Schinkel ICMJE-formulier
Sjoerd de Kreij ICMJE-formulier
W. Joost Wiersinga ICMJE-formulier
Dit artikel wordt besproken in#13 Kan chatGPT medische artikelen schrijven?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties