Kaiser Permanente van binnenuit

Hans Barnard
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:B684

artikel

Niet alleen de gezondheidszorg in het verre verleden en in exotische oorden, maar ook die in mijn meer directe omgeving zorgt soms voor verrassende inzichten. Eén van de dingen die ons door onze nieuwe werkgever (UCLA) gevraagd werd bij aankomst in Los Angeles, was het kiezen van een ‘HMO’. Wij wisten niet wat dit was, maar het bleek al snel ‘health maintenance organization’ te betekenen, en waren zeker niet op de hoogte van de verschillen tussen de organisaties. Onze keuze werd verder bemoeilijkt doordat degene die ons deze vraag stelde verder geen advies mocht geven. Dit ter voorkoming van oneerlijke concurrentie, maar vooral van rechtszaken tegen UCLA als wij onverhoopt niet tevreden mochten zijn. En tevreden waren we zeker niet over onze keuze, min of meer op goed geluk gemaakt. Na de eerste negatieve ervaringen kwamen we terug op onze beslissing en werden lid van Kaiser Permanente.

Kaiser Permanente is een Californisch fenomeen, opgericht door dokter Sidney Garfield en scheepsbouwtycoon Henry Kaiser. Garfield was in 1933 directeur van een kliniekje voor de 5000 arbeiders die aan een kanaal door de Mojavewoestijn werkten. Doordat hij iedere patiënt behandelde – of die kon betalen of niet – zou zijn kliniek failliet zijn gegaan als niet de werkgever Industrial Indemnity, Garfield en de werknemers tot een bijzondere oplossing waren gekomen. Er werd afgesproken dat de werkgever een deel van het loon van de werknemers direct aan de kliniek zou betalen, in ruil voor gezondheidszorg voor iedereen die een bescheiden premie zou afdragen. Na voltooiing van het project in de woestijn werd Garfield gevraagd om een vergelijkbare organisatie op te zetten voor de Kaiser Company. Na de Tweede Wereldoorlog werd die organisatie zelfstandig voortgezet onder de naam Kaiser Permanente en toegankelijk gemaakt voor alle werkgevers en werknemers.

De combinatie verzekeraar, ziekenhuis en apotheek kan uiteraard heel verkeerd uitpakken. In Nederland bestaat er scepsis over dit soort initiatieven, maar in het geval van Kaiser Permanente heeft het geleid tot een vernieuwende organisatie met veel aandacht voor preventieve zorg. Papieren dossiers zijn geheel vervangen door een epd met toegang voor hulpverleners én patiënten. De communicatie is gestroomlijnd waardoor verwijzingsconsulten vaak al op dezelfde dag plaatsvinden en de mogelijkheid bestaat tot onlinecorrespondentie. De enige keer dat het in mijn geval nodig was, werden de rekeningen voor ambulancevervoer en behandeling door derden vlot betaald, net zoals in Nederland.

De oprichting van Kaiser Permanente werd indertijd actief tegengewerkt door de American Medical Association en het is tekenend voor de verziekte verhoudingen in de Verenigde Staten dat het latere succes van Kaiser Permanente nauwelijks aan de orde komt in de discussies rond de gezondheidszorg, zoals dat in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk wel het geval is.

Ook interessant

Reacties