Een advies van de Gezondheidsraad

Introductie van nieuwe antistollingsmiddelen

Opinie
Peter M. Engelfriet
Ernest Briët
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A5203
Abstract

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland worden behandeld met vitamine K-antagonisten (VKA’s). Het belangrijkste bezwaar van deze middelen is dat de dosering heel nauw luistert en steeds aanpassing behoeft op geleide van de uitslag van een stollingstest, de INR. De gevolgen van inadequate dosering zijn ernstig: trombose en embolie bij te lage dosering, en bloedingen bij te hoge dosering. De frequente controle van de INR is belastend voor de patiënt en vereist een organisatie die de benodigde intensieve begeleiding verzorgt. In Nederland is daartoe een stelsel van trombosediensten opgezet.

VKA’s worden al een halve eeuw gebruikt voor het behandelen en voorkomen van trombose en embolie. De grootste groep van VKA-gebruikers bestaat uit mensen met boezemfibrilleren, die het middel krijgen ter preventie van beroerte. Een kleinere groep bestaat uit patiënten die behandeld worden voor een diepveneuze trombose of longembolie, of die daarop een verhoogd risico hebben. De werkzaamheid van VKA’s is bewezen…

Auteursinformatie

Gezondheidsraad, Den Haag.

Dr. P.M. Engelfriet, arts-onderzoeker; prof.dr. E. Briët, internist.

Contact dr. P.M. Engelfriet (pm.engelfriet@gr.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
De belangenverklaringen van de leden en adviseurs van de Gezondheidsraadcommissie die het advies heeft opgesteld zijn in te zien op de website van de Gezondheidsraad (www.gr.nl).
Aanvaard op 13 juni 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Peter M. Engelfriet ICMJE-formulier
Ernest Briët ICMJE-formulier
Aanbevelingen over orale anticoagulantia
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties