Intravasculaire migratie van een hormoonimplantaat

Klinische praktijk
Saskia M. de Vries
Paul J.Q. van der Linden
Monique A. Huisman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5070
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Implanon NXT (etonogestrel 68 mg) is een veelvuldig gebruikt anticonceptivum dat subcutaan kan worden ingebracht door zowel de huisarts als de gynaecoloog.

Casus

Een 41-jarige vrouw bezocht de gynaecoloog om een recentelijk door de huisarts ingebracht hormoonimplantaat, Implanon NXT, te laten verwijderen, omdat haar stemmingsklachten waren toegenomen. Bij lichamelijk onderzoek werd het hormoonimplantaat niet met zekerheid gevoeld en bij echoscopie kwam het implantaat niet in beeld. Uiteindelijk bleek bij uitgebreide chirurgische exploratie onder röntgendoorlichting dat het implantaat zich bevond in de V. cephalica. Het implantaat kon in zijn geheel worden verwijderd.

Conclusie

Het is mogelijk dat intravasculaire migratie van Implanon NXT leidt tot een toename van stemmingsklachten. Het is raadzaam om de exacte lokalisatie van het implantaat vast te stellen met beeldvormend onderzoek, alvorens te beginnen met een chirurgische exploratie. Om ernstige complicaties te voorkomen moet Implanon NXT ingebracht worden volgens de recentelijk aangepaste instructies.

Auteursinformatie

Deventer Ziekenhuis, afd. Gynaecologie, Verloskundige en Voortplantingsgeneeskunde, Deventer: S.M. de Vries, MSc, aios gynaecologie; dr. P.J.Q. van der Linden en drs. M.A. Huisman, gynaecologen.

Contact S.M. de Vries (saskiadevries108@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Saskia M. de Vries ICMJE-formulier
Paul J.Q. van der Linden ICMJE-formulier
Monique A. Huisman ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties