Intravasculaire migratie van een hormoonimplantaat

Casuïstiek
03-03-2021
Saskia M. de Vries, Paul J.Q. van der Linden en Monique A. Huisman

Samenvatting

Achtergrond

Implanon NXT (etonogestrel 68 mg) is een veelvuldig gebruikt anticonceptivum dat subcutaan kan worden ingebracht door zowel de huisarts als de gynaecoloog.

Casus

Een 41-jarige vrouw bezocht de gynaecoloog om een recentelijk door de huisarts ingebracht hormoonimplantaat, Implanon NXT, te laten verwijderen, omdat haar stemmingsklachten waren toegenomen. Bij lichamelijk onderzoek werd het hormoonimplantaat niet met zekerheid gevoeld en bij echoscopie kwam het implantaat niet in beeld. Uiteindelijk bleek bij uitgebreide chirurgische exploratie onder röntgendoorlichting dat het implantaat zich bevond in de V. cephalica. Het implantaat kon in zijn geheel worden verwijderd.

Conclusie

Het is mogelijk dat intravasculaire migratie van Implanon NXT leidt tot een toename van stemmingsklachten. Het is raadzaam om de exacte lokalisatie van het implantaat vast te stellen met beeldvormend onderzoek, alvorens te beginnen met een chirurgische exploratie. Om ernstige complicaties te voorkomen moet Implanon NXT ingebracht worden volgens de recentelijk aangepaste instructies.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing