Intraoperatieve neuromonitoring bij endocriene chirurgie: wanneer zinvol?

5 jaar later
Anton F. Engelsman
Els J.M. Nieveen van Dijkum
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2320
Abstract

Hoe staat het met de nieuwe technieken die een aantal jaren geleden in het NTvG werden beschreven? Behoren zij inmiddels tot de gangbare medische praktijk of is het enthousiasme getemperd? Deze rubriek geeft een kijkje op de huidige stand van zaken.

Samenvatting

Sinds enkele jaren heeft het gebruik van intraoperatieve neuromonitoring (IONM) zijn intrede gedaan in de schildklierchirurgie. De techniek vergemakkelijkt de identificatie van verschillende zenuwen in het operatiegebied, zoals de N. laryngeus recurrens (NLR) en de N. laryngeus superior. Vooral bij patiënten die een re-operatie of een complexe ingreep bij maligniteit ondergaan heeft de techniek zijn waarde getoond. Als het gaat om een niet-complexe schildklieroperatie is het risico op stembandparalyse door iatrogeen letsel van de NLR 0,1%. Daarom is kwalitatief hoogwaardig onderzoek over het effect van IONM op het voorkomen van stembandparese schaars en lijkt routinematig gebruik van IONM bij schildklieroperaties niet geïndiceerd.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Dr. A.F. Engelsman en dr. E.J.M. Nieveen van Dijkum, chirurgen.

Contact dr. A.F. Engelsman (a.f.engelsman@amc.uva.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Anton F. Engelsman ICMJE-formulier
Els J.M. Nieveen van Dijkum ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties