Vergeet de reguliere zorg niet!

Interview
03-04-2020
Lorette Harbers

Het ziekenhuis Bernhoven in Uden was het eerste Nederlandse ziekenhuis dat overspoeld werd door COVID-19-patiënten en loopt daarmee een aantal weken voor op de rest van Nederland. Internist Kitty Slieker vertelt hoe het er daar nu aan toe gaat en wat ziekenhuizen in de rest van het land, die nu in rap tempo met dezelfde problematiek geconfronteerd worden, daarvan kunnen leren.

‘Op dit moment worstelen we enorm met hoe we onze niet-electieve semi-spoedzorg op een goede manier kunnen blijven waarborgen. In het begin waren we overrompeld door het coronavirus, ons ziekenhuis heeft in korte tijd een goede crisisorganisatie moeten opzetten. Nu we ons hele ziekenhuis op de COVID-zorg ingericht hebben, is het de vraag hoe lang we dit gaan volhouden.

We hebben alle electieve zorg stopgezet en dokters vrijgemaakt uit het gewone zorgproces om COVID-19-zorg te kunnen leveren. Het is voor ons ingewikkeld om de reguliere zorg door te laten lopen: we willen kwetsbare mensen geen risico laten lopen door ze naar ons ...