Interdigitale sinus pilonidalis van de voet

Een bijzondere plaats voor een veelvoorkomende afwijking
Casuïstiek
07-05-2018
C.M. (Camée) van Bemmelen, Thomas Schok en Jan-Willem M. Elshof

Een sinus pilonidalis of haarnestcyste wordt meestal craniaal in de bilnaad gezien. Soms kan dit fenomeen zich echter op een andere plaats voordoen, zoals bij kappers tussen de vingers. Het gebeurt veel minder vaak dat een haarnestcyste tussen de tenen ontstaat. Voor zover wij weten zijn er in de literatuur tot op heden slechts drie van zulke casussen besproken.1-3

Samenvatting

Achtergrond

Een sinus pilonidalis kan behalve in de bilnaad ook op andere plaatsen voorkomen. Tussen de tenen is deze afwijking echter niet vaak beschreven. De sinus kan ontstaan door een haar die de huid penetreert. Een chirurgische excisie is de enige curatieve behandeling.

Casus

Een 55-jarige man werd door de huisarts verwezen met een ontsteking tussen de tenen. Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een huiddefect met een haarkluwen en granulatieweefsel tussen digitus IV en V van de rechter voet. Er werd besloten tot chirurgische excisie van het aangedane gebied. Histopathologisch onderzoek toonde een chronische, fibroserende ontsteking rondom een vrijliggende haarstructuur, passend bij een sinus pilonidalis. Waarschijnlijk was de aandoening veroorzaakt door hondenharen, in combinatie met een matige voethygiëne.

Conclusie

Deze patiënt had een sinus pilonidalis op een ongebruikelijke plaats. Bij onbegrepen ontstekingen tussen de tenen, zowel acuut als chronisch, dient aan een sinus pilonidalis gedacht te worden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing