Intensieve verlaging van de bloedglucosewaarde: waar ligt de grens?

Opinie
F. Holleman
J.H. de Vries
J.B.L. Hoekstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2381-4
Abstract

Wie zich met de glucoseregulatie van patiënten met diabetes mellitus type 2 bezighoudt, zal onaangenaam verrast zijn geweest door het bericht dat het deelonderzoek naar intensieve verlaging van de bloedglucosewaarde in de ‘Action to control cardiovascular risk in diabetes’(ACCORD)-studie vroegtijdig was afgebroken vanwege oversterfte in de intensief behandelde groep.1 2

In de baanbrekende ‘United Kingdom prospective diabetes study’ (UKPDS) was er immers een trend tot vermindering van macrovasculaire ziekte gezien in de groep met strikte glykemische controle.3 Daarom verwachtte men dat een goed opgezette grote studie deze bevinding statistisch overtuigend zou bevestigen. De uitkomsten van de ACCORD-studie suggereren echter dat strikte controle van de bloedglucosespiegels tot oversterfte leidt. In de vergelijkbare ‘Action in diabetes and vascular disease: preterax and diamicron-MR controlled evaluation’(ADVANCE)-studie daarentegen werd deze oversterfte niet bevestigd.4 In dit commentaar gaan wij in op de implicaties van deze twee studies voor de klinische praktijk.

de accord-studie

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Inwendige Geneeskunde, F4-260, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Hr.dr.F.Holleman en hr.dr.J.H.de Vries, internisten-endocrinologen; hr.prof.dr.J.B.L.Hoekstra, internist.

Contact hr.dr.F.Holleman (f.holleman@amc.uva.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Diabetes mellitus
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties