Ingeslikte blisterverpakkingen

Casuïstiek
01-04-2021
Johannes F. de Leijer, Dieuwertje R. Geel, Karin F. Kok en C. (Kees) Kramers

Samenvatting

Achtergrond

Blisterverpakkingen worden wereldwijd op grote schaal gebruikt voor het verpakken van geneesmiddelen. Het per ongeluk innemen van een tablet mét blisterverpakking en al is verre van onschuldig. De scherpe randen van de verpakking kunnen de slokdarmwand ernstig beschadigen.

Casussen

Wij beschrijven 2 patiënten die per ongeluk een blisterverpakking hadden ingeslikt tijdens hun opname in het ziekenhuis. Een 88-jarige man kreeg slikklachten. De volgende dag werd bij gastroscopie direct onder de bovenste slokdarmsfincter een ingeslikte blisterverpakking aangetroffen. Na verwijdering van de verpakking herstelde de mucosa zich. Een 66-jarige man bezocht de Spoedeisende Hulp vanwege het uitbraken van helderrood bloed en sinds één week bestaande slikklachten, nadat hij recentelijk opgenomen was geweest in het ziekenhuis. Bij gastroscopie werd een diepe mucosascheur in de slokdarm gezien, en een blisterverpakking in de maag. De blisterverpakking werd verwijderd. Beide patiënten herstelden voorspoedig.

Conclusie

Patiënten die een blisterverpakking inslikken, zijn zich daar vaak niet bewust van. Om verdere schade aan de slokdarmwand te voorkómen, moet de blisterverpakking zo snel mogelijk endoscopisch verwijderd worden. Wellicht kan de inname van blisterverpakkingen voorkómen worden door op specifieke momenten toezicht te houden op de medicatie-inname.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing