Analytische accuratesse en meerwaarde

Influenzasneltests voor de huisartsenpraktijk en SEH

Klinische praktijk
Ruud A.F. Verhees
Suzanne P.M. Lutgens
Ron Kusters
Geert-Jan Dinant
Jochen W.L. Cals
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3806
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

  • Er zijn meerdere sneltests (‘point-of-care’-tests) beschikbaar waarmee de diagnose ‘influenza’ binnen circa 30 min gesteld kan worden
  • Sneltests die gebruikmaken van antigeendetectie zijn makkelijk in gebruik, maar zij hebben een beperkte analytische accuratesse.
  • Sneltests die gebruikmaken van de 'PCR-techniek zijn accuraat, maar zij behoeven directe ondersteuning van het medisch laboratorium; hierdoor zijn deze tests alleen inzetbaar in ziekenhuizen.
  • Er is weinig direct bewijs voor de klinische effectiviteit van influenzasneltests op de SEH en bewijs voor de klinische effectiviteit van influenzasneltests in de huisartsenpraktijk ontbreekt.
  • Influenzasneltests kunnen de ligduur op de SEH verminderen en de doorstroom van patiënten in het ziekenhuis verbeteren, mits capaciteitsproblemen dit niet belemmeren.
  • Op basis van de huidige literatuur is het gerechtvaardigd om influenzasneltests die gebruikmaken van een PCR-techniek in te zetten op de SEH.
  • Implementatie van influenzasneltests in de huisartsenpraktijk is vooralsnog een brug te ver.
Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, School for Public Health and Primary Care (CAPHRI), vakgroep Huisartsgeneeskunde, Maastricht: drs. R.A.F. Verhees, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker (thans: huisarts en onderzoeker); prof.dr. G.J. Dinant en prof.dr. J.W.L. Cals, huisartsen. Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch. Afd. Medische Microbiologie: dr. S.P.M. Lutgens, arts-microbioloog. Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie: prof.dr. R. Kusters, klinisch chemicus (tevens: Universiteit Twente, Technical Medical Centre, Enschede).

Contact R.A.F. Verhees (verhees.ruud@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. A. Schols, arts-onderzoeker (Universiteit Maastricht), dr. Y. van der Does, SEH-arts (Erasmus MC, Rotterdam) en dr. A. Lucas, huisarts niet praktiserend (Diagnostiek voor U, Eindhoven), gaven commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Ruud A.F. Verhees ICMJE-formulier
Suzanne P.M. Lutgens ICMJE-formulier
Ron Kusters ICMJE-formulier
Geert-Jan Dinant ICMJE-formulier
Jochen W.L. Cals ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties