Influenza-A-pneumonie

Klinische praktijk
R.P. Veenstra
C.C.A. Boelen
J.G. Zijlstra
A.P. Bos
J.J.M. Ligtenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1937-41
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 1968.

Dames en Heren,

Bij een patiënt die wordt opgenomen op de intensive-careafdeling met bilaterale afwijkingen op de thoraxfoto en acute respiratoire insufficiëntie is de differentiaaldiagnose uitgebreid. Indien hartfalen met longoedeem als oorzaak is uitgesloten, volgen pneumonie en het ‘acute respiratory distress syndrome’ (ARDS) in de differentiaaldiagnostische overwegingen.1 Als veroorzaker van een buiten het ziekenhuis opgelopen (‘community-acquired’) pneumonie komt naast de Streptococcus pneumoniae en de zogenaamde atypische verwekkers, zoals Legionella, Mycoplasma pneumoniae en Chlamydia pneumoniae, ook het influenzavirus in aanmerking, zowel het A- als het B-virus.2 Bij kinderen zijn bovendien respiratoir syncytieel virus (RSV) en para-influenzavirus belangrijke verwekkers. De differentiaaldiagnostiek van pneumonie bij immuungecompromitteerden is nog aanzienlijk uitgebreider.3

Het ziektebeeld van een bacteriële pneumonie veroorzaakt door bijvoorbeeld Staphylococcus aureus, maar veel vaker door S. pneumoniae,4 na een periode met griep, is eenieder bekend: in aansluiting…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Interne Geneeskunde, onderafd. Intensive Care en Beademing: R.P.Veenstra, assistent-geneeskundige; dr.J.G.Zijlstra, internist-intensivist; dr.J.J.M.Ligtenberg, internist.

Afd. Kindergeneeskunde: C.C.A.Boelen, assistent-geneeskundige; dr. A.P.Bos, kinderarts-intensivist.

Contact dr.J.J.M.Ligtenberg

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties