Importmalaria: epidemiologische, klinische en therapeutische gegevens van 74 patiënten gedurende 1 jaar in het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

Onderzoek
S.O. Driessen
J.C.F.M. Wetsteyn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:712-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Een indruk krijgen van de verschuivingen in de diagnostiek en behandeling van malaria sinds 1984.

Opzet

Retrospectief onderzoek.

Plaats

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Methode

In de periode oktober 1991-september 1992 werd bij 74 patiënten malaria gediagnostiseerd en behandeling ingesteld. Geïnventariseerd werden: land van herkomst, Plasmodium-soort en land van infectie, interval tussen terugkeer in Nederland en het begin van de klinische symptomen, profylaxe en therapie.

Resultaten

Van de patiënten waren 46 (62) van oorsprong Europees; 28 (onder wie 15 Ghanezen) waren afkomstig uit een gebied waar malaria endemisch is. Het Afrikaanse continent, vooral West-Afrika, vormde in 88 van de gevallen de bron van infectie met Plasmodium falciparum. Deze infectie werd bij 49 (66) van de 74 patiënten aangetoond. Het interval tussen terugkeer in Nederland en het begin van de klinische symptomen varieerde van 1-30 dagen bij P. falciparum, bij P. vivax liep het op tot 2 jaar. Van de 49 patiënten kregen 5 ernstige malaria, waaraan 2 overleden. Het genezingspercentage was 90. Kinine, sulfadoxine-pyrimethamine en halofantrine waren de voornaamste medicamenten voor de behandeling van infecties met chloroquineresistente en soms zelfs meervoudig resistente P. falciparum-stammen. Van de 49 patiënten met P. falciparum-infectie hadden 26 (53) geen malariaprofylaxe gebruikt.

Conclusie

Kinine vormt nog steeds de hoeksteen van de behandeling van ernstige malaria tropica. Het trouw toepassen van de malariaprofylaxe lijkt nog steeds heel moeilijk te zijn.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en AIDS, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

S.O.Driessen, medisch student; mw.J.C.F.M.Wetsteyn, internist.

Contact mw.J.C.F.M.Wetsteyn

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties