Activatie van een krachtig antitumorwapen

Immuuntherapie voor kanker

Klinische praktijk
Roel G.J. Klein Wolterink
Heike Becker
Gerard M.J. Bos
Catharina H.M.J. Van Elssen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9441

Samenvatting

  • De huidige behandelopties voor patiënten met kanker zijn niet altijd effectief en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Daarom is er behoefte aan nieuwe behandelmogelijkheden.
  • Bij kanker wordt het immuunsysteem geremd. Immuuntherapie is een selectieve behandelstrategie die gebruikmaakt van de intrinsieke capaciteit van het immuunsysteem om de tumorcellen te elimineren.
  • Bij antigeenspecifieke therapie wordt een immuunrespons opgewekt door toediening van antilichamen of door vaccinatie van de patiënt met antigenen of dendritische cellen.
  • Adoptieve celtherapie maakt gebruik van het ‘graft-versus-tumour’-effect en bestaat uit een stamceltransplantatie of een injectie met genetisch gemodificeerde T-lymfocyten of ‘natural killer’-cellen.
  • Een andere manier om het immuunsysteem te activeren is immuunmodulatie. Hierbij worden de zogenoemde ‘checkpoint’-remmers, die tumorcellen gebruiken om de immuunrespons te dempen, geblokkeerd.
  • Voor patiënten met bepaalde vormen van kanker is immuuntherapie inmiddels onderdeel van de standaardbehandeling. Dit betekent dat iedere arts te maken kan krijgen met patiënten die immuuntherapie hebben ondergaan.
Auteursinformatie

Maastricht University Medical Center, afd. Interne Geneeskunde, Maastricht.

Dr. R.G.J. Klein Wolterink en dr. C.H.M.J. Van Elssen, internisten in opleiding; H. Becker, student in opleiding tot arts-klinisch onderzoeker; prof.dr. G.M.J. Bos, internist-hematoloog.

Contact dr. C.H.M.J. Van Elssen (janine.van.elssen@mumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: G.M.J. Bos ontving onderzoeksubsidies van KWF Kankerbestrijding, Kankeronderzoekfonds Limburg en Fonds Stimulans. ICMJE-formulieren zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Roel G.J. Klein Wolterink ICMJE-formulier
Heike Becker ICMJE-formulier
Gerard M.J. Bos ICMJE-formulier
Catharina H.M.J. Van Elssen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties