Nieuwe pathofysiologische mechanismen uitgelegd

Immuuncelactivatie bij hart- en vaatziekten

Perspectief
Niels P. Riksen
Willem J.M. Mulder
Mihai G. Netea
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5695
Abstract

De afgelopen jaren zijn er 2 nieuwe pathofysiologische mechanismen ontdekt die mogelijk bijdragen aan het risico op hart- en vaatziekten, naast de bekende risicofactoren, zoals hypercholesterolemie. Welke mechanismen zijn dat? En hoe kunnen we die beïnvloeden?

Samenvatting

Optimale behandeling van bekende risicofactoren, zoals hypercholesterolemie, kan het risico op hart- en vaatziekten niet helemaal wegnemen. De ontstekingsremmende medicijnen colchicine en canakinumab kunnen dit residuele risico verder verlagen. Dit geeft aan dat ontsteking een belangrijke rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten. In observationele onderzoeken zijn neutrofiele granulocyten en geactiveerde monocyten in de bloedbaan in verband gebracht met hart- en vaatziekten. In de afgelopen jaren zijn er 2 pathofysiologische mechanismen ontdekt die een belangrijke rol spelen in de activatie van monocyten en neutrofielen in de ontwikkeling van atherosclerose, namelijk getrainde immuniteit (‘trained immunity’) en klonale hematopoëse. In dit artikel bespreken wij deze 2 mechanismen, omdat wij voorzien dat kennis van deze mechanismen in de nabije toekomst bij kan dragen aan een betere inschatting van het risico op hart- en vaatziekten en aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen ter preventie van deze ziekten.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Interne Geneeskunde, Nijmegen: prof.dr. N.P. Riksen, internist-vasculair geneeskundige; prof.dr. W.J.M. Mulder, scheikundige (tevens: TU Eindhoven, afd. Biomedical Engineering, Eindhoven en Icahn School of Medicine at Mount Sinai, BioMedical Engineering and Imaging Institute, New York); prof.dr. M.G. Netea, internist-infectioloog.

Contact N.P. Riksen (niels.riksen@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Niels P. Riksen ICMJE-formulier
Willem J.M. Mulder ICMJE-formulier
Mihai G. Netea ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties