Immunologisch bepaalde contacturticaria door voeding bij jonge kinderen met constitutioneel eczeem

Onderzoek
A.P. Oranje
A.W. van Toorenenbergen
P.G.H. Mulder
R.S.R. Aarsen
G. Liefaard
A.M. Vermeulen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:1347-51
Abstract

Samenvatting

Onderzocht werden 52 kinderen met constitutioneel eczeem door middel van de voedselmix-‘radioallergosorbent test’ (RAST) en een huidprovocatietest, de ‘skin application food test’ (SAFT). De voedselmix-RAST is een commerciële test met meerdere allergenen op één schijfje. Het schijfje bevat 6 allergenen: koemelk, ei, pinda, soja, vis (kabeljauw) en tarwe. De SAFT is een test waarbij voeding in de staat waarin het geconsumeerd wordt, op de huid wordt aangebracht onder een gaasje. De test wordt op de afdeling Dermatologie van het Sophia Kinderziekenhuis routinematig toegepast met koemelk, kippeëi-eiwit, pinda (gemalen of als pindakaas) en sojamelk, en wanneer de anamnese daartoe aanleiding geeft met andere voedselbestanddelen.

Bij enkele kinderen verergerde het constitutioneel eczeem als reactie op een positieve SAFT-uitslag tijdens de huidtest. Bij 50 van de 38 kinderen die vermoedelijk contacturticaria op voeding hadden, werd een duidelijke relatie waargenomen tussen verergering van het constitutioneel eczeem en voedselconsumptie of direct huidcontact met het voedsel waarvoor het kind allergisch was. Door direct huidcontact met voedsel kan constitutioneel eczeem verergeren, waardoor plotselinge exacerbaties en aanvallen van jeuk, vooral gelokaliseerd op de handen en in het gelaat, kunnen optreden.

De SAFT imiteert de genoemde verschijnselen, is weinig belastend voor het kind en technisch simpel uit te voeren. De voedselmix-RAST kan gebruikt worden om de kinderen te identificeren, die een atopische ‘immuunrespons’ op voeding hebben, dus mogelijk voedselallergie hebben. Verder onderzoek naar de gevoeligheid van het doelwitorgaan (bij constitutioneel eczeem: de huid) en de bruikbaarheid van de SAFT is dan geïndiceerd.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt en Sophia Kinderziekenhuis, Postbus 70.029, 3000 LL Rotterdam.

Afd. Dermato-venereologie: dr.A.P.Oranje, dermato-venereoloog.

Afd. Klinische Chemie, Laboratorium Allergologie: dr.A.W.van Toorenenbergen, klinisch chemicus; A.M.Vermeulen, analist.

Afd. Kindergeneeskunde: R.S.R.Aarsen, kinderarts.

Afd. Diëtetiek: G.Liefaard, diëtist.

Erasmus Universiteit, afd. Epidemiologie en Biostatistica, Rotterdam.

P.G.H.Mulder, statisticus.

Contact dr.A.P.Oranje

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties