Immunologie in de medische praktijk. V. Constitutioneel eczeem

Klinische praktijk
E.G. Langeveld-Wildschut
C.J.W. van Ginkel
W.J. Koers
F. de Maat-Bleeker
A. Felius
C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:2055-61
Abstract

Samenvatting

– Constitutioneel eczeem komt veel voor: ongeveer 30 van de huidziekten die door de huisarts gezien worden, betreft constitutioneel eczeem. Een aantal verbanden met (externe) factoren staat inmiddels vast.

– Patiënten met constitutioneel eczeem hebben vaak voedselallergie (ruim 60 van de kinderen met het eczeem) en velen zijn allergisch voor aëroallergenen (in het bijzonder huisstofmijtallergeen).

– Patiënten met constitutioneel eczeem hebben een verminderde barrièrefunctie van de huid voor irritantia (zepen, zuren, basen, water, detergentia, biologische sappen (fruit, vlees, vis, groenten).

– Bij 90 van de patiënten met constitutioneel eczeem is de huid gekoloniseerd met Staphylococcus aureus (bij 5 van de mensen zonder eczeem). S. aureus kan het eczeem beïnvloeden door exoantigenen (zogenaamde superantigenen) en door conventionele antigenen die een IgE-gemedieerde immuunrespons kunnen opwekken.

– Emotionele stress kan het eczeem beïnvloeden. De hechte anatomische relatie tussen mestcellen en zenuwuiteinden en tussen Langerhans-cellen en zenuwuiteinden suggereert dat het autonome zenuwstelsel het immuunsysteem van de huid en daarmee het eczeem kan moduleren.

– Bij de behandeling kan met deze factoren rekening worden gehouden: vermindering van expositie aan voedsel- en aëroallergenen en aan irritantia, behandeling en preventie van infecties met S. aureus en toepassing van psychologische ondersteuning.

– Nieuwe behandelingen betreffen ciclosporine, autologe IgG-antigeencomplexen en fototherapie.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Dermatologie-Allergologie, Utrecht.

Mw.dr.E.G.Langeveld-Wildschut (thans: Ziekenhuis Hilversum, afd. Dermatologie, Van Riebeeckweg 212, 1213 XZ Hilversum), dr.C.J.W. van Ginkel, dr.W.J.Koers, mw.dr.F.de Maat-Bleeker en mw.prof.dr. C.A.F.M.Bruijnzeel-Koomen, dermatologen.

Universiteitskliniek Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht.

A.Felius, kinderarts.

Contact mw.dr.E.G.Langeveld-Wildschut

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties