IJzersterk?

Klinische praktijk
C.Th.B.M. van Deursen
E. Zeppenfeldt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:569-73

Dames en Heren,

Van bepaalde aandoeningen die een aantal jaren geleden als zeldzaam te boek stonden, is inmiddels bekend dat ze toch vaker voorkomen dan voorheen werd aangenomen. Dit willen wij u in deze klinische les tonen aan de hand van enkele patiënten die op een verschillende wijze onder de medische aandacht kwamen, maar die aan dezelfde aandoening leden.

Patiënt A is geboren in 1942. Bij zijn eerste bezoek aan de polikliniek had hij al 4 jaar een niet van insuline afhankelijke diabetes mellitus. Hij klaagde over een pijnlijke zwelling van het metacarpofalangeale (MCP) gewricht van de rechter middelvinger. Patiënt gebruikte weinig alcohol. Bij het lichamelijk onderzoek was zijn lever 1 tot 2 vingers palpabel onder de ribbenboog. Het MCP-gewricht van de rechter middelvinger was inderdaad gezwollen en pijnlijk bij bewegen.

Bij het laboratoriumonderzoek bleek het bloedbeeld zonder afwijkingen te zijn, en werden voor de elektrolytengehalten en de nierfunctie normale…

Auteursinformatie

De Wever Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Heerlen.

Dr.C.Th.B.M.van Deursen (thans: Academisch Ziekenhujs, afd. Inwendige Geneeskunde, Postbus 1918, 6201 BX Maastricht) en dr.E.Zeppenfeldt, internisten.

Contact dr. C.Th.B.M. van Deursen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties