Iedereen de beste chirurg?

Opinie
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:B1602
Download PDF

artikel

Uit ervaring weet ik hoe belangrijk vertrouwen in je dokter is. Maar waarop baseer ik dat vertrouwen? Ik kom niet veel verder dan sympathiek, deskundig en een goede pers bij rondvragen . Het belangrijkste is toch dat ik voorzichtig aan de periode na die operatie durf te denken wanneer ik hem de klus toevertrouw. Maar over de handvaardigheid van een chirurg – een belangrijke voorspeller van het resultaat van behandeling – is nauwelijks iets te vinden.

Ik had natuurlijk op Zorgkaart Nederland kunnen kijken, maar die rapportcijfers neem ik niet serieus. Die zijn op geen enkele manier gevalideerd en gerelateerd aan de daadwerkelijke uitkomsten. ZorgkaartNederland.nl zegt zelf dat het rapportcijfer van een zorgverlener ‘betrouwbaar’ is als er 9 beoordelingen zijn, maar waar geeft dat cijfer een betrouwbaar beeld van? Van complicaties kan het niet zijn, want daarvoor heb je echt wel wat meer waarnemingen nodig. En in een opleidingskliniek worden ook nog eens dokters opgeleid. Hoe goed zijn die?

Lutters (IHK) bespreekt een studie waarin werd onderzocht hoe lang het duurt voordat chirurgen een moeilijke operatie onder de knie hebben (D3802). Dat valt niet mee. Je moet maar liefst 119 minimaal invasieve slokdarmresecties gedaan hebben voordat je op een acceptabel complicatiepercentage zit. Iedereen moet het leren, dat begrijp ik wel, maar de prijs van een gevaarlijke naadlekkage lijkt me te hoog. Nota en collega’s laten in hun beschrijving van de eerste 100 robotgeassisteerde Whipple-operaties zien dat ze geen leercurve accepteren (D3682). Broeders zegt in zijn commentaar dat leerprocessen niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit, maar stelt ook dat een norm van 20 operaties per instelling waarschijnlijk veel te laag is als het om hoog-complexe chirurgie gaat (D3988).

Volume is een heel belangrijke succesparameter. Daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de onderzoeken waaruit blijkt dat volume er niet toe doet, zijn altijd te klein van omvang. Dus laten we realistisch zijn en die volume-eisen omhoog schroeven in deze tijd waarin veel centra pretenderen dat de patiënten centraal staan. Iedereen wil de beste chirurg.

Auteursinformatie

y.vandergraaf@ntvg.nl

Contact (y.vandergraaf@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties