Hypoallergene dieren behoren tot het rijk der fabeldieren

Perspectief
Olivia Liem
Kelly Kessen
Hans de Groot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4298
Abstract

Samenvatting

Allergie voor een kat of een hond komt vaak voor. Dit is lastig omdat veel mensen wel een huisdier willen hebben. Hierdoor zijn de zogenaamde hypoallergene honden en katten populair. Wij laten zien dat het bestaan van deze hypoallergene dieren een fabel is en deze dieren geen goede optie zijn voor iemand met een allergie voor die huisdieren. Bovendien hebben de uiterlijke kenmerken en de wijze waarop deze dieren gefokt worden nadelige gevolgen voor hun welzijn.

Auteursinformatie

Sophia kinderziekenhuis, Erasmus MC, afd. kinderallergologie, Rotterdam: dr. O. Liem, kinderarts, fellow allergologie. Dier&Recht, Amsterdam: drs. K. Kessen, adviserend dierenarts. Reinier de Graaf Ziekenhuis, Delfts Allergie Centrum, Delft: dr. H. de Groot, allergoloog.

Contact: dr. O. Liem (o.liem@erasmusmc.nl)

Contact (o.liem@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld. 

Auteur Belangenverstrengeling
Olivia Liem ICMJE-formulier
Kelly Kessen ICMJE-formulier
Hans de Groot ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Helaas is er een verwisseling in het artikel terechtgekomen. Hiervan wil ik de lezers graag op de hoogte brengen. De Britse korthaar is waarschijnlijk door een fout van mijn kant verwisseld. Het had Blauwe Rus moeten zijn. We hebben dit in de online versie van het artikel laten wijzigen. Onze excuses voor dit ongemak.