Hypnose: Eenvoudig een betere dokter worden

Pieter van Eijsden
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:B1752

artikel

Inmiddels is het niet meer zo bizar om als dokter een cursus hypnose te doen (D4877), maar ik vermoed dat hier en daar nog steeds een wenkbrauw wordt opgetrokken als ik hier beken dat ik er een heb gevolgd. Het is bij een introductie gebleven, maar ik zou me er graag meer in verdiepen, omdat ik er zonder twijfel een betere dokter van ben geworden.

Desondanks worstel ik met het uitleggen van wat hypnose is. Het is aan de ene kant ongrijpbaar van aard, maar aan de andere kant zo alledaags dat we niet eens de moeite nemen om er woorden aan te geven. Als je ’s avonds laat gedachteloos naar huis rijdt en pas ‘ontwaakt’ op de oprit, spreken we van een ‘snelweghypnose’. Als je wel eens bent opgegaan in een concert, voetbalwedstrijd of religieuze samenkomst, was je onder hypnose. De omgeving slaagt erin een bepaald gedrag of gedachte zo indringend te suggereren dat je er met je hele aandacht in opgaat. Je bent dan in ‘trance’ gebracht en daarbij hoef je helemaal niet zo ingewikkeld te denken. Er zijn kleine dingen die ook u kunt doen op dit vlak en daar zult u een betere dokter van worden.

Tegen iemand zeggen: ‘Deze prik gaat even pijn doen’, brengt mensen heel effectief in een trance waarbij ze alle aandacht richten op de helse pijn die ze binnenkort zullen ervaren. Het noemen van alle belangrijke bijwerkingen van een medicijn is ook heel effectief in het opwekken daarvan bij patiënten die enigszins gevoelig zijn voor suggestie, en het probleem is dat we dat bijna allemaal zijn. U kunt met een aantal eenvoudige suggesties over de positieve effecten van de prik of de medicijnen de aandacht richten op het belang van uw interventie. Daarmee vergroot u het effect van die behandeling en zo kunt u een betere dokter worden.

Inmiddels begint hypnose een plekje te veroveren in de reguliere geneeskunde. Dat gebeurt vooral in de kindergeneeskunde en in de pijnbehandeling, maar het is mijn overtuiging dat we door ons te verdiepen in dit fenomeen een iets betere dokter kunnen worden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties