Hyperglykemie bij gebruik van everolimus

Klinische praktijk
Frans L. Opdam
Alwin D.R. Huitema
Jos H. Beijnen
Jan H.M. Schellens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7544
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Everolimus is een oraal toegediend antikankermiddel dat de 'mammalian target of rapamycin'(mTOR)-signaaltransductieroute remt. Gebruik van everolimus kan gepaard gaan met insulineresistentie, die zich uit in een gestoorde glucosetolerantie of hyperglykemie.

Casus

Een 74-jarige vrouw met een lokaal recidief van een mammacarcinoom ontwikkelde hyperglykemie 2 weken na de start van het gebruik van everolimus 10 mg 1 dd. We startten behandeling met metformine en hoogden de dosering ervan op, maar insuline glargine moest worden toegevoegd om normoglykemie te bereiken.

Conclusie

Bij het starten van een mTOR-remmer als everolimus moet de behandelend arts bedacht zijn op het optreden van hyperglykemie. Metformine is dan het geneesmiddel van eerste keus.

Auteursinformatie

Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam.

Afd. Klinische Farmacologie: drs. F.L. Opdam, internist; prof.dr. J.H.M. Schellens, internist (tevens: Universiteit Utrecht, Departement Farmaceutische Wetenschappen, afd. Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, Utrecht).

Afd. Apotheek: dr. A.D.R. Huitema, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog; prof.dr. J.H. Beijnen, ziekenhuisapotheker als klinisch farmacoloog (tevens: Universiteit Utrecht, Departement Farmaceutische Wetenschappen, afd. Farmaco-epidemiologie en Klinische Farmacologie, Utrecht).

Contact drs. F.L. Opdam (f.opdam@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Frans L. Opdam ICMJE-formulier
Alwin D.R. Huitema ICMJE-formulier
Jos H. Beijnen ICMJE-formulier
Jan H.M. Schellens ICMJE-formulier
Combinatie exemestaan en everolimus effectief maar soms toxisch
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties