Huisartsenzorg heeft grenzen

Ter discussie
20-12-2017
Patrick Bindels

Huisartsen moeten meer aandacht besteden aan gezondheidsbedreigende situaties in hun patiëntenpopulatie en meer maatschappelijk gaan handelen, zo lijkt de gedachte in politiek Den Haag te zijn. De maatschappij wordt overspoeld door nieuwe epidemieën zoals een obesitasepidemie, algemene bewegingsarmoede en een rookverslaving, en op welk bordje passen die problemen beter dan op dat van de huisarts?

Maar wat behoort nog tot het medische domein en wat valt daarbuiten? Het medische domein is immers maar een van de vele factoren die invloed hebben op de ervaren gezondheid. Werk, een goede financiële basis, sociale contacten en een prettige en stimulerende woonomgeving spelen een belangrijke, zo niet belangrijkere rol. Huisartsenzorg heeft grenzen.

Substitutie van alle kanten

De taak van huisartsen in het medische domein is de afgelopen jaren toegenomen door substitutie vanuit de tweede lijn. Gedeeltelijk is dit openlijk en bedoeld, zoals bij diabetes- en COPD-zorg, maar er is ook een verborgen of stille substitutie van zorg vanuit het ziekenhuis. ...

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?