Huidige antirefluxbehandelingen effectief op lange termijn

Huidige antirefluxbehandelingen effectief op lange termijn
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C960

artikel

De meeste patiënten met refluxoesofagitis blijven met hedendaagse antirefluxtherapie ten minste 5 jaar in remissie, of zij nu langdurig protonpompremmers innemen of na laparoscopische antirefluxchirurgie. Dat melden Jean-Paul Galmiche van Université de Nantes (Frankrijk) en collega’s van de LOTUS-trial (JAMA. 2011;305:1969-77).

In 2001-2009 wezen de onderzoekers 554 patiënten met chronische refluxoesofagitis uit 11 Europese landen willekeurig toe aan protonpompremmer esomeprazol of aan laparoscopische antirefluxchirurgie. De onderzoekers pasten de esomeprazoldosering aan wanneer dit nodig was. Bij alle patiënten reageerde de ziekte aanvankelijk positief op zuurremmers; 372 patiënten rondden 5 jaar follow-up af. Primair keken Galmiche et al. naar het falen van de behandeling: bij geopereerde patiënten wanneer zuurremmende therapie nodig was en bij de esomeprazolpatiënten wanneer de symptomen niet onder controle bleven.

Na 5 jaar was 85% van de geopereerde patiënten en 92% van de esomeprazolgroep klachtenvrij: bij 33 (operatie) en 19 (zuurremmers) patiënten faalde de behandeling. De esomeprazolgroep rapporteerde na 5 jaar evenveel zuurbranden en oprispingen als aan het begin van het onderzoek, terwijl deze symptomen in de chirurgiegroep afnamen na randomisatie. De patiënten met protonpompremmers hadden na 5 jaar meer oprispingen, maar evenveel last van zuurbranden, pijn in de maagstreek of diarree als de geopereerde patiënten, die op hun beurt meer last hadden van passageklachten, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven was in beide groepen na 5 jaar nagenoeg gelijk aan die van een gezonde populatie. Het aantal ernstige bijwerkingen was in beide groepen gelijk.

De huidige antirefluxtherapieën lijken effectief voor de meeste patiënten met refluxoesofagitis. Wel moet gezegd dat aan het onderzoek alleen patiënten meewerkten bij wie protonpompremmers aanvankelijk effectief waren.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Jan
Plas

 

Het zou interessant zijn om te weten welke neveneffecten deze patïënten ondervonden. In de apotheek komen veel patiënten, die langdurig protonpomp-inhibitors gebruiken. Afhankelijk of deze patiënten, yoghurt en of probiotica eten of niet, hebben ze last van winderigheid ( dit uit zich vaak in krampen en borrelingen in de darm) , luchtoprispingen (waarschijnlijk omdat er te weinig  sterilisatie is van de voeding door gebrek aan maagzuur) door de aanwezigheid van "vreemde" bacteriënen en/of schimmels die de voeding vergisten. Ik merk ook dat soms schimmels de darm bevolken. Deze veroorzaken diarree gedurende een paar dagen, waarna constipatie gedurende een paar dagen volgt en dit herhaalt zich erg regelmmatig, zelfs een pseudo "lekkende" darm kan zo ontstaan met een tekort aan magnesium en spierkrampen voor gevolg.  

 

Jan Plas, apotheker, Centrale Apotheek L. Dupont (De Haan, Belgie)