Huidafwijkingen door het gebruik van rubber handschoenen in de gezondheidszorg

Klinische praktijk
H.B. van der Walle
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:952-6

Zie ook de artikelen op bl. 963 en 968.

Het gebruik van rubber handschoenen in de gezondheidszorg heeft in de loop der jaren brede toepassing gevonden, waarbij het indicatiegebied van vroeger, vermindering van de kans op infectie van de patiënt tijdens een operatie, vervangen is door toepassing bij werkzaamheden waarbij patiënt en medisch personeel een kans op besmetting hebben; soms vindt zelfs toepassing plaats als bescherming tegen toxische invloeden van chemische stoffen.

Het tijdperk van handschoenen gemaakt van natuurrubber, geschikt voor sterilisatie en hergebruik, is voorbij. Tegenwoordig staat arts, verpleegkundige en assistente een groot assortiment handschoenen ter beschikking, vervaardigd van uiteenlopende materialen, steriel of niet-steriel, meestal ‘disposable’. Het gebruik van handschoenen door medisch personeel verloopt lang niet altijd naar wens, waarbij vooral de pasvorm, de trek- en scheursterkte en de door handschoenen veroorzaakte huidafwijkingen problemen opleveren. De aard van deze huidafwijkingen kan variëren van onschuldig, maar hinderlijk, tot zo…

Auteursinformatie

Ziekenhuis De Malberg, lokatie GZ, afd. Dermatologie, Arnhem, en Streekziekenhuis Zevenaar, afd. Dermatologie, Zevenaar.

Dr.H.B.van der Walle, dermatoloog.

Contact Binnenweg 29, 6955 AV Ellecom

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties