Verslag van de NTvG Dag 2011

Houd de kustlijn in het vizier

Joost Zaat
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1147

Samenvatting

Timmermannen hoor je nooit over de kloof tussen theorie en praktijk, maar de kloof tussen wetenschap en praktijk is telkens opnieuw een dankbaar onderwerp voor een robbertje verbaal armpje worstelen tussen dokters.

Zaterdag 5 november: Indian summer in Amsterdam met prachtig weer en aanlokkelijke terrassen. Desondanks trokken ruim 200 gewone lezers, auteurs, referenten, redactieleden en oud-redactieleden naar de Rode Hoed in Amsterdam voor de tweede NTvG Dag. Een middag met een debat én een lezing over die al dan niet bestaande kloof.

Henk Jan Verkade, hoogleraar kindergeneeskunde in het UMCG, leidde een debat met drie inleiders: Marja Boermeester, hoogleraar chirurgie en epidemioloog in het AMC, Rudi Westendorp, hoogleraar interne geneeskunde in het LUMC en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing en Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde in het Flevohuis in Amsterdam, filosoof en columnist. Inleidingen van 7 minuten dwongen de sprekers tot ferme standpunten. Ze kozen alle drie een heel ander vertrekpunt: ‘lakse’ dokters, niet begrepen patiënten en een te ingewikkelde ‘Umwelt’.

Gezocht: ‘de ander’
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties