Hoogendoorn en de medische registratie

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4832
Abstract

Dirk (Dick) Hoogendoorn wordt in 1914 geboren te Bodegraven, als jongste van 4 kinderen (figuur); vader is een sociaal bewogen, protestantse grossier in kruidenierswaren. Dick gaat naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht en studeert er geneeskunde. In vakanties verkent hij Europa op de fiets of gaat hij mee als reisleider. Een paar maanden na de Duitse inval doet hij artsexamen en trouwt hij met de juriste Riek van Loon. In 1941 wordt hij huisarts in Wijhe (Overijssel) als vervanger van Lion Gerzinus Lezer (1905-1943), die vanwege zijn joodse afkomst moet vertrekken. De afspraak is dat Lezer na de oorlog verder gaat, maar hij zal met zijn gezin omkomen. Hoogendoorn oefent de huisartsgeneeskunde uit in de volle breedte: hij houdt ook apotheek, is altijd bereikbaar (pas in de jaren 50 komt er een wisseldienst), trekt tot in de jaren 60 nog kiezen en zal meer dan 1500 bevallingen doen.

Figuur 1

Van jongs…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek; drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Enkele biografische gegevens zijn ontleend aan een gesprek van JvG met nazaten: collega G.J. Hoogendoorn, R.J. Hoogendoorn en C.F. Hoogendoorn-Tebra.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: J.P. Gijselhart heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 12 augustus 2012

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties