Hoe vaak verwijzen richtlijnen naar artikelen in het NTvG?

Een stapel tijdschriften van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
Charlotte M.W. Gaasterland
Mattias Göthlin
Wouter Harmsen
J.J. (Hans) Duvekot
Mitchel Griekspoor
Sonja Wouters
Ingeborg van Dusseldorp
Teus A. van Barneveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D7042
Abstract

Wanneer een wetenschappelijke vereniging een medisch-specialistische richtlijn heeft opgesteld, wordt die opgenomen in de Richtlijnendatabase (www.richtlijnendatabase.nl). Via dit platform zijn medisch-specialistische richtlijnen voor iedereen vrij toegankelijk. Richtlijnen zijn onderdeel van de professionele standaard en vormen de basis voor medisch-specialistisch handelen en goede zorg.1

Basiselementen binnen een richtlijn of richtlijnmodule zijn de systematische literatuuranalyse en de overwegingensectie. Door middel van een systematische literatuuranalyse worden nieuwe studies geïdentificeerd en geïncludeerd in een literatuursamenvatting, waarna een ‘grading of recommendations assessment, development and evaluation’(GRADE)-beoordeling wordt uitgevoerd. In de overwegingensectie wordt de wetenschappelijke bewijskracht, aan de hand van het ‘evidence to decision framework’, gewogen in de context van de Nederlandse praktijk.2,3 Zowel bij de literatuuranalyse als bij de overwegingen kunnen publicaties van het NTvG een belangrijke bron van informatie zijn om tot passende aanbevelingen te komen. Tot op heden wordt bij richtlijnontwikkeling echter niet systematisch gezocht naar Nederlandstalige artikelen.

Wij onderzochten…

Auteursinformatie

Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten, Utrecht: dr. C.M.W. Gaasterland, richtlijnmethodoloog; dr. M. Göthlin, richtlijnmethodoloog; dr. W. Harmsen, richtlijnmethodoloog; drs. M. Griekspoor, richtlijnmethodoloog; S. Wouters, richtlijnondersteuner; drs. I. van Dusseldorp, medisch informatiespecialist; ir. T.A. van Barneveld, richtlijnmethodoloog. Erasmus MC, afd. Gynaecologie, Rotterdam: dr. J.J. Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog.

Contact C.M.W. Gaasterland (c.gaasterland@kennisinstituut.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Charlotte M.W. Gaasterland ICMJE-formulier
Mattias Göthlin ICMJE-formulier
Wouter Harmsen ICMJE-formulier
J.J. (Hans) Duvekot ICMJE-formulier
Mitchel Griekspoor ICMJE-formulier
Sonja Wouters ICMJE-formulier
Ingeborg van Dusseldorp ICMJE-formulier
Teus A. van Barneveld ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health

Gerelateerde artikelen

Reacties