HIV-infectie onder druggebruikers in Amsterdam; prevalentie en risicofactoren

Onderzoek
J.A.R. van den Hoek
H.J.A. van Haastrecht
A.W. van Zadelhoff
J. Goudsmit
R.A. Coutinho
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:723-8
Abstract

Samenvatting

December 1985 werd begonnen met een onderzoek naar de prevalentie van seropositiviteit voor HIV en de risicofactoren voor HIV-infectie bij druggebruikers in Amsterdam. Het onderzoek vindt plaats op 7 methadonposten en de avondpolikliniek voor verslaafde prostitué(e)s. 459 druggebruikers werden tot nu toe in het onderzoek opgenomen; 82 had intraveneus drugs gebruikt, 79 van de 238 vrouwen en 13 van de 221 mannen meldden zich geprostitueerd te hebben. Vrouwelijke prostituées zeiden voornamelijk vaginaal en orogenitaal contact te hebben en daarbij regelmatig condooms te gebruiken (86 resp. 66). Mannelijke prostitués hadden voornamelijk orogenitaal contact of bedreven masturbatie. Bij opname in het onderzoek waren 122 (27) van de gehele groep druggebruikers HIV-seropositief. (118122 waren i.v. druggebruikers, 3122 mannelijke homoseksuelen en 1122 een niet intraveneus druggebruikende prostituée.)

Risicofactoren, onafhankelijk geassocieerd met HIV-infectie onder de intraveneuze-druggebruikers waren: frequentie van gebruik van vuile naaldenspuiten, eerste en laatste moment van intraveneus druggebruik, verblijfsduur in Amsterdam, de Duitse nationaliteit en heroïne roken. Het doorgemaakt hebben van herpes zoster en de aanwezigheid van gezwollen lymfeklieren bleken de hoogste voorspellende waarde te hebben voor het bestaan van een HIV-infectie.

De HIV-seroprevalentie stijgt onder intraveneuze-druggebruikers in Amsterdam, maar lijkt niet zo snel te gaan als in andere Europese steden. Bemoedigend is dat de intraveneuze-druggebruikers hun riskant gedrag gewijzigd lijken te hebben. Hoe deze wijziging de verdere verspreiding van het HIV in deze groep zal beïnvloeden, moetafgewacht worden.

Auteursinformatie

GG en GD, Postbus 20244, 1000 HE Amsterdam.

Sector Volksgezondheid en Milieu: mw.J.A.R.van den Hoek; H.J.A. van Haastrecht, methodoloog; dr.R.A.Coutinho, arts-microbioloog.

Sector Geestelijke Gezondheidszorg, Drugsafd.: A.W.van Zadelhoff.

Academisch Medisch Centrum, afd. Virologie, Amsterdam.

Dr.J.Goudsmit, arts-microbioloog.

Contact mw.J.A.R.van den Hoek

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties