Klinische aspecten voor diagnose en beleid

Het syndroom van De Quervain

Klinische praktijk
Loes Hartveld
Marije N. Smittenberg
Xavier H.A. Keuter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5596
Abstract

Dames en Heren,

Een peesschedeontsteking van de M. abductor pollicis longus en M. extensor pollicis brevis, het syndroom van De Quervain, is een veelvoorkomende oorzaak van hand- en polsklachten in de huisartsenpraktijk. Het stellen van de juiste diagnose in een vroeg stadium leidt tot een optimale, vaak niet-chirurgische behandeling. In dit artikel beschrijven wij 2 patiënten bij wie het syndroom van De Quervain niet tijdig werd herkend, en illustreren hiermee het belang van voldoende kennis van de anatomie en de juiste uitvoering van lichamelijk onderzoek.

Patiënt A, een 45-jarige vrouw met diabetes mellitus type 1 werd door de huisarts verwezen naar de plastisch chirurg vanwege een pijnlijke en gezwollen rechterpols. De pijn was sinds 10 maanden aanwezig en straalde geleidelijk aan steeds meer uit naar de duim. Patiënte kon haar werk als serveerster niet uitvoeren omdat het pijnlijk was om zware borden en dienbladen op te pakken of vast te houden. De huisarts vermoedde een ganglion van de pols en stelde een afwachtend beleid in.

Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een minimale zwelling aan de radiale zijde van de pols. Ter plaatse van de processus styloïdeus radii ervoer de patiënte drukpijn over het traject van de M. abductor pollicis longus (APL) en M. extensor pollicis brevis (EPB). De test van Eichhoff liet zien dat passieve ulnairdeviatie van de vuist met de duim in de handpalm pijnlijk was. Ook was de ‘wrist hyperflexion and abduction…

Auteursinformatie

Maastricht UMC+, afd. Plastische Chirurgie, Maastricht: drs. Loes Hartveld, semiarts (thans: anios, Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Heelkundig Oncologische Disciplines, Amsterdam); dr. Xavier H.A. Keuter, plastisch chirurg. UMC Groningen, afd. Plastische Chirurgie, Groningen: drs. Marije N. Smittenberg, plastisch chirurg.

Contact Loes Hartveld (l.hartveld@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Loes Hartveld ICMJE-formulier
Marije N. Smittenberg ICMJE-formulier
Xavier H.A. Keuter ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties