Het 'superior-canal dehiscence'-syndroom

Klinische praktijk
J. Goumans
L.J.J.M. Boumans
J. van der Steen
L. Feenstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1320-5
Abstract

Samenvatting

- Het ‘superior-canal dehiscence’-syndroom (SCDS) werd voor het eerst beschreven in 1998. Het bestaat uit klachten van (draai)duizeligheid of oscillopsia, die optreden tijdens aanbod van geluid aan of bij drukverandering in het aangedane oor.

- De oorzaak van het SCDS is een dehiscentie van het rotsbeen ter hoogte van het voorste, verticale halfcirkelvormige kanaal, waardoor een derde beweeglijk venster aan het labyrint ontstaat, naast het ovale en het ronde venster.

- Karakteristiek voor dit syndroom zijn oogbewegingen met een verticale-rotatoire richting. Deze kunnen worden opgewekt door een geluidsstimulus of door drukveranderingen opgewekt via de uitwendige gehoorgang of inwendig via de proef en de manoeuvre van Valsalva.

- De afwijking kan worden aangetoond op een CT-scan.

- Het SCDS heeft specifieke symptomen en klinische kenmerken, waardoor het een afwijking is van het evenwichtsorgaan die relatief goed kan worden gediagnosticeerd.

- Het syndroom kan conservatief of chirurgisch worden behandeld.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1320-5

Auteursinformatie

Erasmus MC, Postbus 2040, 3000 CA Rottterdam.

Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: mw.J.Goumans, assistent-geneeskundige (tevens: afd. Neurowetenschappen); hr.dr.L.J.J.M.Boumans (tevens: Medisch Centrum Rijnmond Zuid, locatie Zuider, Rotterdam) en hr.prof.dr.L.Feenstra, kno-artsen.

Afd. Neurowetenschappen: hr.dr.J.van der Steen, neurofysioloog.

Contact mw.J.Goumans (j.goumans@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties