Het spontane lumbale epidurale abces

Klinische praktijk
P.H.E. Hilkens
A. Kloet
J.A.L. Wurzer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1329-32

Dames en Heren,

Het lumbale radiculaire syndroom is een zeer vaak voorkomend pijnsyndroom. Vrijwel altijd is de oorzaak gelegen in wortelcompressie door een hernia nuclei pulposi of een ossale structuur. Bij deze degeneratieve afwijkingen wordt in eerste instantie conservatieve behandeling ingesteld, bestaande uit bedrust gevolgd door oefentherapie, met vaak gunstig resultaat. Het aanvullend onderzoek kan aanvankelijk worden beperkt tot bijvoorbeeld een overzichtsfoto van de lumbosacrale wervelkolom om de aanwezigheid van ernstige afwijkingen (zoals wervelmetastasen) uit te sluiten.

Ook andere, zeldzamere, ruimte-innemende afwijkingen in het lumbale wervelkanaal kunnen het intra- of extradurale beloop van wortels comprimeren en leiden tot een radiculair syndroom. Voorbeelden hiervan zijn goedaardige tumoren (schwannoom, meningeoom), maligniteiten (epidurale metastasen) en abcessen.

Een epiduraal abces kan ontstaan door contaminatie bij spinale chirurgie of lumbale punctie of door uitbreiding van een lokale infectie. Het ligt dan voor de hand aan deze aandoening te denken. Meestal echter ontstaat een abces spontaan…

Auteursinformatie

Westeinde Ziekenhuis, afd. Neurochirurgie, Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag.

P.H.E.Hilkens, assistent-geneeskundige; A.Kloet en J.A.L.Wurzer, neurochirurgen.

Contact P.H.E.Hilkens

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties