Het meten van de ernst van dementie: patiënt en verzorgers

Klinische praktijk
S. Teunisse
M.M.A. Derix
H. van Crevel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:327-31

Inleiding

Dementie is een globale achteruitgang van het cognitieve functioneren, waarbij ook vaak persoonlijkheidsveranderingen optreden, zodat werk, sociale activiteiten of relaties met anderen verstoord raken. Een dementiesyndroom kan door verschillende ziekten veroorzaakt worden,1 die ten dele bepalend zijn voor het verloop van het klinische beeld.

Meestal vinden de veranderingen zo sluipend plaats dat familieleden het niet beseffen: het dementerende familielid heeft bijvoorbeeld minder interesse in activiteiten en omgeving, is in zichzelf gekeerd, begrijpt complexe situaties, gebeurtenissen en verhalen minder snel of is minder goed in staat beslissingen te nemen. Dit wordt door patiënt en omgeving vaak geweten aan ouderdom, eenzaamheid en ziekte, en kan vaak pas achteraf verklaard worden.

Soms zijn het de patiënten zelf, die als eersten opmerken dat er werkelijk iets aan de hand is. Hun reacties hierop lopen erg uiteen. Sommigen worden handig in het verbergen van hun problemen, anderen houden lange lijsten bij ter ondersteuning…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Neurologie, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Drs.S.Teunisse en drs.M.M.A.Derix, neuropsychologen; prof.dr. H.van Crevel, neuroloog.

Contact prof.dr.H.van Crevel

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties