Het medium bepaalt de boodschap

Een opgerolde brief in een lege wijnfles drijft in het water.
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D7417

Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol bij de verspreiding en uitwisseling van informatie over gezondheid. Traditionele media, zoals de krant, gebruiken berichten van sociale media inmiddels als bron en als aanleiding voor artikelen. Daarmee verlenen ze sociale media een onverdiend cachet.

‘Op de sociale media van hardcore vleeseters worden juist foto’s van sappige biefstukken en rollades gedeeld – hier is de worst een vrijheidssymbool.’ (Marion Donner, NRC, 3 november 2022)

‘Tweet Peter Pannekoek valt niet goed bij coronacritici en anti-abortuslobby.’ (Metronieuws, 5 mei 2022)

Een zoekopdracht in Google Nieuws op de combinatie van ‘social media’ en ‘gezondheid’ leverde mij onder andere de bovenstaande hits op. De eerste komt uit een kwaliteitskrant die een essay publiceert waarin een cultuuroorlog beschreven wordt rond het eten van vlees. Dat die oorlog er is, wordt beargumenteerd met berichten die vanuit de loopgraven van beide partijen als mortiergranaten worden afgevuurd via sociale media. De tweede komt uit een krant van een iets minder kaliber en gaat over een zogenoemde twitterfittie over corona en abortus tussen een leek die toevallig cabaretier is en andere leken die anoniem zijn. Het valt bijna niet meer op, maar we…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam: dr. P. van Eijsden, voormalig adjunct-hoofdredacteur.

Contact P. van Eijsden (pvaneijsden76@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Pieter van Eijsden ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties