Het hart als spiegel van de voeding

Klinische praktijk
A. van Stam†
P.W. Westerhof
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:2289-90

Dames en Heren,

Naar aanleiding van de ziektegeschiedenissen van twee patiënten met een decompensatio cordis van ongebruikelijke genese, leek het ons verstandig een bekend ziektebeeld nog eens onder de aandacht te brengen.

Patiënt A, een 21-jarige man, werd in het ziekenhuis opgenomen wegens decompensatio cordis. Sedert weken bemerkte hij een geleidelijk toenemende zwelling van enkels en onderbenen, en het leek hem dat zijn buik opzette. Een week voor opneming traden kortademigheid bij inspanning en nachtelijke prikkelhoest op, en waren een ‘doof’ gevoel en prikkelingen in beide voeten ontstaan. Tevoren was patiënt altijd gezond geweest. Volgens de huisarts en familieleden dronk hij veel alcohol, hoewel dit door hem zelf werd ontkend. Zijn voeding bestond volgens familieleden hoofdzakelijk uit patates frites.

Bij lichamelijk onderzoek werd geconstateerd dat de jongeman er grauw uitzag. De bloeddruk bedroeg 13060 mmHg en de pols sloeg 120 slagenmin celer, regulair en equaal. De halsvenen waren gestuwd en…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 16250, 3500 GC Utrecht.

Afd. Cardiologie: A.van Stamt, assistent-geneeskundige; dr.P.W.Westerhof, cardioloog.

Contact dr.P.W.Westerhof

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties